Gå till innehållet

Röster om svenska skogen inför heldag om biologisk mångfald

Lördag den 15 mars arrangeras för femte gången "Inför biologiska mångfaldens dag" – en heldag med gratis föredrag om skogen. Bland talarna finns lång erfarenhet av att vistas i och skildra den svenska skogen.

Evenemanget Inför biologiska mångfaldens dag arrangeras i Folkets hus i Surahammar och som vanligt är det eldsjälen, författaren och naturfotografen Anders Geidemark som drar i trådarna och dessutom är konferencier. Till sin hjälp med att ordna allt inför dagen har han bland annat haft Inge Larsson och tillsammans har de ordnat så att det blir en heldag med gratis inträde.

Dagen är vad den heter – ett återkommande startskott inför Biologiska mångfaldens dag som infaller den 22 maj varje år och som de senaste åren haft runt 270 aktiviteter runt om i landet (se hittills inrapporterade aktiviteter här).

I år har Inför biologiska mångfaldens dag skogen som tema och för Anders Geidemark har den alltid varit betydelsefull.

– Jag är född och uppväxt ”mitt i skogen”, och då mamma var hemmafru blev skogen både mitt dagis och lekis. Hade långt till tvåbenta vänner, mor och far hade varken bil eller körkort, så skogen var hela mitt universum. Men, jag kände mig aldrig ”ensam”, skogen var full av liv, mängder av fyrbenta- och bevingade vänner! Jag är tacksam för att den känslan följt mig genom livet. Jag säger aldrig att jag ”går ut i skogen” – jag går hem.

Sju programpunkter – många föredrag

Mellan 9:30 och 17:00 kommer inte mindre än sju programpunkter hinnas med. Däribland Henrik Ekman, författare, naturfotograf och känd berättarröst i svenska naturfilmer. Han kommer hålla ett föredrag om eken.

Henrik Ekman.

Henrik Ekman.

Varför har du fascinerats av denna art?
– Jag skulle kunna vitsa till det och säga att det är för att jag heter Ekman. Sannare är nog att mitt naturintresse till stor del grundlades i Östergötlands eklandskap på gården Bjärka-Säby. Det var bland ekarna jag strosade i början med min kamera och fotograferade mellanspettar och rådjur. Jag kunde också säga att de hyser en sån rik biologisk mångfald. Men sannast är nog att jag helt enkelt tycker att eken är så vacker.

Rolf Segerstedts bild "Människan i centrum för rovdrift".

Rolf Segerstedts bild ”Människan i centrum för rovdrift”.

Även naturfotografen och författaren Rolf Segerstedt deltar, med ett föredrag som han döpt till ”Skogsbrukets enfald eller biologisk mångfald”.

Du vistas ju väldigt mycket ute i naturen i Västerbotten, men även runt om i hela landet – vad är din bild av det svenska skogsbruket?
– Det svenska skogbruket har under lång tid tillåtits trasa sönder det svenska skogslandskapet. Metoden med kalhyggen är ren skövling. Det är kortsiktigt lönsamt, men avskogningen är inte hållbar och hotar den biologiska mångfalden, vilket jag ser i skogen och rödlistan visar. Det skogsbruket sysslar med tyder på stora kunskapsbrister i ekologi.

Annette Seldén.

Annette Seldén.

Nytt projekt av Naturfotograferna

Annette Seldén, ordförande för föreningen Naturfotograferna, är också på plats. Hon kommer leda en liten paneldebatt, men också berätta om föreningens nya projekt ”Skog, mångfald eller enfald?”. Med hjälp av medlemmarnas bilder vill de både engagera folk och visualisera hoten mot den biologiska mångfalden.

– Med projektet ”Skog, mångfald eller enfald?” avser föreningen att nå ut med kunskaper och insikter till en bred allmänhet om vikten av biologisk mångfald och skogsekosystem. Med utställningen vill vi inte bara beskriva arter och biologisk mångfald, utan även skogslandskapets förändring, sociala värden och hållbart brukande av skog för kommande generationers rätt till vårt gemensamma naturarv, berättar Annette.

Tom Sävström.

Tom Sävström.

Dagen inleds med Tom Sävström, ordförande i Surahammars Naturskyddsförening.

Ditt föredrag heter ”Med Jätten och Goliat på Suraskogen” – vad kommer det handla om?
– Jo, jag tänkte med min bildserie ta med åhörarna på vandringar i mina hemmaskogar i Surahammar. Det är skogar med höga naturvärden och där vi tillsammans får vara med om spännande och stämningsmättade upplevelser. Vad kan inte dölja sig i tjäderskogen och så får vi möta en riktig glädjespridare i den mörka granskogen om våren. Jag sätter särskilt fokus på svamparnas roll i naturvårdsarbetet och det blir möten med de största och de minsta bland skogens innevånare. Som Naturskyddare har jag en drivkraft, som kommer avslöjas. Men Jätten och Goliat får vi inte avslöja vilka de är. Det kan ju få bli en överraskning.

Mer att läsa