Riksmästerskap i tomt-fågelskådning i helgen

Vy från Segerstads fyr. Foto: Erik Hansson

Christian Cederroth spanar efter tomtkryss från Segerstads fyr på Öland. Foto: Erik Hansson

På lördag den 10 september är det riksmästerskap i tomt-fågelskådning. Då gäller det att se så många fåglar som möjligt från den egna tomten/balkongen eller helt enkelt ut genom dina fönster. Antingen kan du tävla med de bästa, som når upp till över 100 arter under en dag eller så gör du det bara för att det är kul.

Riksmästerskap i tomt-fågelskådning är en hård kamp varje år. De senaste 15 åren är det bara två olika tomter som vunnit. Christian Cederroth på Segerstads fyr på Öland (läs vårt reportage här) och Anders Kornestedt i Halland. Just nu har den sistnämnde ett visst övertag med seger de senaste tre åren med 115, 123 respektive 121 arter.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till förbiflygande småfåglar med läten.

Sedan 1998 har tävlingen arrangerats för att se vem som ser flest fågelarter från sin tomt. Tävlingsupplägget bygger på ärlighet och det finns inga priser att vinna. Reglerna är enkla – räkna alla fåglar du ser eller hör från din tomt (eller flygande över din tomt) under dygnet. Rapportera sedan resultatet på Klubb tomt 100:s hemsida och gärna även i Artportalen.

LÄS ÄVEN: • Så skapar du en bra fågelmatning.

Genom åren har tävlingen lockat ungefär 50 till 80 tomter och uppåt 100 fågelskådare årligen. 2014 slogs rekordet i deltagande fågelskådare – 130 stycken.

Källa och mer information: Klubb tomt 100 eller Facebook-gruppen om tomt-fågelskådning