Rekordmånga skogsbränder i juni – orsakar massiva utsläpp

Skogsbrand i Kalifornien. Foto: U.S. Department of AgricultureFlickr: 20130817-FS-UNK-0004, Public Domain, Link

Det har aldrig uppmätts så många skogsbränder under en månad i Arktis som under juni 2019. Sammanlagt släppte dessa bränder ut lika mycket koldioxid på en månad som Sverige gör på ett år.

Till Arktis räknas Norra ishavet samt intilliggande landområden så som norra Norden, Sibirien, Grönland, Alaska och norra Kanada. I detta område brann det mer än någonsin i juni 2019.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Varmare klimat kommer leda till fler och intensivare bränder

Bränderna orsakade utsläpp på över 50 megaton av koldioxid, vilket är mer än vad alla bränder i området släppte ut mellan åren 2010 och 2018 tillsammans enligt World Meteorological Organization (WMO).

LÄS ÄVEN: • Naturpodden: Skogsbränder, klimat och livets återkomst

I juni uppmätte Sibirien temperaturer som var tio grader högre än normalt och i Alaska var det den näst varmaste månaden någonsin. Flera forskningsstudier har visat att risken för skogsbränder och dess intensitet ökar i takt med att planeten värms upp.

LÄS ÄVEN: • Rekordbrand härjar i Kalifornien – ”det nya normala”

Andra sätt att minska risken för bränder i skogarna, förutom att stoppa den globala upphettningen, är ökad biologisk mångfald i skogarna. Det ökar förmågan att stå emot både torka och bränder, enligt studier från Stanford University, Princeton University och University of California. Även att ha fler bland- och lövskogar skulle ge större motståndskraft mot bränder.

Källa: The Guardian