Rekordmånga honungsbin försvann över vintern
Både USA och Sverige har drabbats av märkligt många försvunna bisamhällen.

Honungsbi.
– Just nu ser det ut som om detta kommer att bli den största koloniförlusten som vi har upplevt under åtminstone de senaste 25 åren – och förmodligen i USA:s historia, säger Scott McArt vid Cornell University i New York, till The Guardian.
För några årtionden sedan var det normalt att 10 till 20 procent av bisamhällena i USA försvann eller dog under vintern. Men för ungefär 20 år sedan förändrades det. Nu är det snarare ”normalt” att hälften av bisamhällena försvinner under vintern i vad som kom att kallas ”colony collapse disorder” (CCD) – det vill säga att bisamhällena kollapsar.
Ännu värre än det ”nya normala”
Vintern 2024/2025 var ännu värre. Kommersiella biodlare rapporterar att de i genomsnitt förlorat 62 procent av sina samhällen under vintern, enligt en pågående undersökning från Project Apis m. som samlat in uppgifter om ungefär 1,8 miljoner bisamhällen i USA. Organisationen skriver också att detta kan vara slutet för många företag som tar fram honung eftersom förlusterna varit så stora år efter år.
Project Apis m. beräknar att förlusten för USA:s biodlare uppgått till totalt 634,7 miljoner dollar i förlorade kolonier. Det ger i sin tur andra förluster – exempelvis förlorade inkomster från mandelpollinering på över 428 miljoner dollar. Även äpplen, bär, pumpor, meloner och körsbär pollineras ofta av honungsbin, som körs runt i landet i sina kupor för att hjälpa till med pollineringen.
Fler hot, fler bikupor
Orsakerna bakom förlusterna tillskrivs klimatkrisen, förlust av livsmiljöer, användningen av bekämpningsmedel, mindre mat i form av färre blommor i landskapet och dessutom angrepp av parasiter och sjukdomar har slagit hårt mot dem. Vissa biodlare har också gjort kopplingen mellan CCD och långa transporter av bikuporna som hyrs ut för pollinering.
Samtidigt ökar antalet bikupor kraftigt i USA. 2024 kom statistik som visade att USA nu har 3,8 miljoner bisamhällen, vilket är ungefär en miljon fler än för fem år sedan.
Problem även i Sverige
Det är inte bara USA som upplever svåra år för honungsbina. Sveriges biodlares riksförbund rapporterar att över 50 biodlare i landet har rapporterat att deras bin har rymt den senaste tiden.
– Att tio till 20 procent av alla bisamhällen dör i bostaden under vintern är normalt, men att de lämnar kupan och dör i naturen är ett oroande fenomen, säger Björn Gustavsson, som är rådgivare i bihälsa och biologisk mångfald vid Jordbruksverket, till Aftonbladet.
Det är oklart vad som ligger bakom att bina rymmer och varför fallen ökar, men Björn Gustavsson förtydligar för Biodlarna att det inte handlar om massflykt av bin.
– Det handlar om att bina lämnar kupan istället för att dö i bostaden. Vi har sett en ökande tendens till att bin lämnar kupan under hösten/vinter. I år är speciellt många biodlare i Nordvästra Skåne drabbade.
Dessutom sjukdomsutbrott
Parallellt pågår det utbrott av amerikansk yngelröta hos honungsbin på flera ställen i Sverige, bland annat Skåne, Uppland, Gästrikland, Östergötland, Västra Götaland och Halland. I samband med utbrotten inför Jordbruksverket restriktioner och restriktionsområden.
Om amerikansk yngelröta konstateras i bisamhällen måste både bin och bibostad destrueras. Det är en sporbildande bakterie som kan finnas kvar i ett bisamhälle i årtionden.
Källor: The Guardian, Project Apis m, New Scientist, Biodlarna och Jordbruksverket