Rekordbeslag av myrkottsfjäll

Stäppmyrkott. Denna art lever i södra och östra Afrika. Foto: David Brossard via Flickr

Tullen i Malaysia, vid Kuala Lumpurs flygplats har beslagtagit 700 kilogram fjäll från myrkottar. Det är det största beslaget någonsin i landet och värdet beräknas till över två miljoner dollar (nästan 18 miljoner kronor). Det rapporterar Yle.

Fjällen härstammar från Ghana och Kongo och smugglades i jutesäckar. Vart de skulle smugglas vidare är oklart, men enligt Yle är troliga slutdestinationer Kina eller Vietnam. Malaysias del i trafiken med myrkottfjäll till Asien är välkänt av naturorganisationer.

LÄS ÄVEN: • Råttor ska hjälpa till att stoppa den utbredda smugglingen av myrkottar

Sammanlagt har troligen ungefär 1400 myrkottar dödats för att ge upphov till 700 kg fjäll. Precis som noshörningshorn innehåller fjällen ett ämne som finns i våra naglar och som är efterfrågat i traditionell kinesisk medicin. Dessutom anses myrkottarnas kött vara en delikatess i delar av Kina och Vietnam.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Inget annat djur är involverat i mer illegal smuggling än myrkottar och det beräknas ha dödats över en miljon individer de senaste tio åren. Alla åtta arter av ordningen myrkottar är hotade av utrotning och de minskar snabbt i antal.

Källa: Yle