Gå till innehållet

Regnskog jämfört med palmoljeplantage – så låter skillnad i biologisk mångfald

Regnskog och palmoljeplantage. Foto (collage): Johan Hammar http://johanhammar.com/

Regnskog och palmoljeplantage. Foto (collage): Johan Hammar 

Johan Hammar är biolog och naturfotograf. Han har varit i Indonesien och både fotograferat och spelat in ljud från regnskogar och palmoljeplantage. Så här låter skillnad i biologisk mångfald.

Ljud har alltid varit en väldigt viktig del av Johan Hammars naturupplevelser. Först när han som fågelskådare i yngre tonåren la sig på rygg i en solig ekbacke, blundade och försökte höra och identifiera så många fågelarter som möjligt.

– Men det var först när jag började arbeta med film som jag verkligen aktivt började lyssna på ljud (och oljud). Jag insåg den enormt stora skillnaden i ljudbilder mellan olika miljöer och idén föddes att jag skulle kunna skildra olika miljöförändringar med ljud som ett komplement till mina bilder, berättar Johan Hanmar.

När han i vintras var på Borneo för att skildra regnskog och oljepalmsplantager var ljudinspelningsutrustningen med och han försökte skillnaden mellan de vitt skilda miljöerna.

– Ljudet varierar förstås under dygnet men för de jämförande inspelningarna försökte jag spela in vid samma tidpunkt på dygnet och med samma inställningar. Bara genom att lyssna på ljudet hör man förlusten av biologisk mångfald.

Johan Hammar befann sig i Danum Valley i Borneo – ett av världens biologiskt rikaste områden. Gibbonaporna hälsar morgonen genom att sjunga duett från ett av regnskogens högsta träd. Fågelsången tilltar när dagen gryr och ljudet av tusentals cikador bildar en nästan ogenomtränglig ljudkuliss.

– Det myllrar av liv överallt, berättar han. Med parabolen i högsta hugg spelar jag in ljud från insekter, fåglar och apor. På kvällen i takt med att skymningen faller ökar ljudkonserten och blir nästan öronbedövande. Det är helt overkligt att stå där i mörkret och lyssna på alla ljud. När sedan kvällen övergår i natt avtar ljuden igen och blir mer mångfacetterade. Grodor, prassel från mushjortar och cikador.

När Johan Hammar några dagar senare och några mil bort riktar parabolen mot en oljepalmplantage är skillnaden enorm.
– Den mångfacetterade ljudkonserten är borta. En ensam cikada sjunger och fågelorkestern har glesats ut.
Blunda och lyssna. Hör du skillnaden?

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=kD8SAgaWkVg”]

Klicka här om inte filmen syns.

Se fler av Johan Hammars bilder och filmer på www.johanhammar.com och på hans Instagram-konto @johan.hammar.

Mer att läsa