Gå till innehållet

Regeringen försämrar möjligheter för miljö­åtgärder i vatten­drag

Trots minimal påverkan på elnätet och stor påverkan på miljön vill regeringen utnyttja undantag för att slippa miljöanpassa den småskaliga vattenkraften.

Under 2024 slogs det i EU rekord i antalet vattenkraftdammar som rivs. Inte mindre än 542 vattendrag har öppnats upp för fiskar och för att skapa friskare ekosystem och med minimal påverkan på elsystemen.

Sverige däremot går åt andra hållet. Regeringen vill minska kraven på att miljöanpassa små vattenkraftverk när man beslutat om ”två förordningsändringar för att bidra till att omprövningen av vattenkraften blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv”.

Tidöpartierna slår på stora trumman

I ett pressmeddelande från regeringen är alla Tidöpartierna noga med att ha med uttalanden om hur viktigt just deras parti tycker det är att säkra en ”effektiv tillgång till vattenkraftsel”. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari insinuerar i sitt uttalande att det varit för mycket fokus på miljön när det gäller Sveriges vattendrag:

– Staten ska inte bara reglera, staten ska också underlätta. Nu ser vi till att skapa en sundare balans mellan miljövärden och elsystemets behov. Ett av många steg som regeringen har tagit för att stärka kapaciteten i Sveriges elsystem.

Minimal påverkan på elnätet – stor på miljön

Detta trots att forskning visat på stora fördelar med miljöanpassad vattenkraft, att det skett stora felräkningar i utredning om vattenkraft och att miljöanpassningen svartmålades och att de små vattenkraftverken har en obetydlig påverkan på elnätet, men en stor påverkan på miljön. Av Sveriges över 2 000 vattenkraftverk så kommer 98 procent av effekten och reglerkraften enbart från de 255 största verken. 

Sveriges egen rapport om miljömålet Levande sjöar och vattendrag konstaterar att miljömålet inte nås och tar upp följande som exempel på vad som behöver förändras: ”Exploatering i strandzoner behöver minska. Omprövning av vattenkraftens miljövillkor och vattenförvaltningens åtgärdsprogram behöver genomföras. Restaurering och skydd av sjöar och vattendrag behöver öka.”

– Det blir missvisande av regeringen att enbart fokusera på vilka konsekvenser omprövningen av vattenkraften får för elproduktionen. Det finns en rad andra nyttor och värden i strömmande vatten som också bör vara med i vågskålen vid beslut om hur vatten ska utnyttjas, sa Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen 2023 angående regeringens inställning till vattenkraften.

”Ett av de största hoten mot våra fritt strömmande vatten”

Anna Sandström är senior miljöjurist på WWF Världsnaturfonden. Hon kommenterar regeringens senaste utspel så här:

– Regeringen har genom förordningsändringarna beslutat att vattenmyndigheterna ska se över klassificeringar och miljökvalitetsnormer för berörda vattenförekomster. Myndigheterna ska också bedöma om en vattenförekomst kan förklaras som kraftigt modifierad. Regeringens menar att man fullt ut ska nyttja det utrymme till undantag som EU-rätten tillåter. WWF ser med oro på den utvecklingen.

Undantagen i EU-rätten ska tillämpas med försiktighet, men regeringen gör istället undantag till huvudregel och det kan bli kostsamt både för naturen och Sverige, menar Anna Sandström:

– Det innebär dels en lägre ambition för miljöåtgärder, dels riskerar Sverige att bryta mot EU-rätten och kan i förlängningen få dryga böter. Vattenkraften är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i våra fritt strömmande vatten. Det finns ett behov av vattenkraft, men ett stort antal av kraftverken bedrivs med mycket gamla tillstånd. Det är därför av största vikt att skyddet för miljön upprätthålls i de kommande omprövningarna för vattenkraften.

Källa: Regeringen

Mer att läsa