Gå till innehållet

Regel­förenklingar för natur­beteskött – ”väldigt positivt”

WWF ser positivt på förändringarna som kan öka de artrika markerna som hålls öppna av betande djur.

– Naturbeteskött är ett av få livsmedel som bidrar till att öka den biologiska mångfalden i det svenska odlingslandskapet, samtidigt som det är bra för djurvälfärden. Ett mer hållbart val är svårt att göra, säger Jenny Jewert, WWF:s expert på hållbart jordbruk och jordbrukspolitik.

Naturbeteskött är också, tillsammans med Krav-märkta produkter, det enda nötkött som får grönt ljus i WWF:s köttguiden.

Förenklat regelverk för att få fler ombord

Nu ska det bli lite enklare för lantbrukare som är certifierade med Sigills standard ”IP Sigill Nöt och Mjölk” med tillvalet naturbeteskött.

– Vi har lyssnat på lantbrukarnas behov och förenklat regelverket för att sänka trösklarna, utan att tumma på certifieringens värde. Målet är att fler producenter ska kunna ansluta sig och därigenom bidra till att bevara naturbetesmarkerna, säger Julia Marcopoulos, ansvarig för standarden IP Nöt och Mjölk hos Sigill.

Naturbetesmarker är väldigt artrika miljöer, med upp till 40 växtarter på en kvadratmeter. De kräver dock betande djur för att hållas öppna och för att bibehålla den biologiska mångfalden. Idag finns mindre än 5 procent av naturbetesmarkerna kvar jämfört med mitten av 1800-talet.

– Uppdateringen gör det lättare för fler lantbrukare att certifiera sin produktion. Vi ser väldigt positivt på förenklingarna och på merbetalningen till jordbruksföretagen, säger Jenny Jewert.

Jenny Jewert.

Jenny Jewert.

Tar bort hinder för mjölkproducenter

Förutom ”minskad administration” ska det nya regelverket underlätta för mjölkproducenter: ”producenter som har både mjölkproduktion och köttdjur behöver enbart certifiera djuren som går på naturbetesmark för att kunna slakta dessa djur som certifierat naturbeteskött”. Jenny Jewert förklarar närmare:

– Genom den här förändringen tar vi bort ett hinder för mjölkproducenter som vill låta sina stutar (kastrerade tjurar) gå på naturbete och sälja dem som certifierat naturbeteskött. Många mjölkproducenter följer redan kvalitetsprogram som till exempel Arlagården eller arbetar för hållbarhetsersättningar som mejeriföretagen håller i.

En annan förändring är ”slopat krav på att följa regler om växtodling”. Vad var detta för regler som nu har slopats?
– Det är ett paket av regler som omfattar spannmålsodling som slopas för naturbetesproducenter. Naturbetesbönder ger ytterst lite spannmål till sina naturbetesdjur. Det är bra att regelverket för certifieringen för naturbeteskött inriktas på syftet med just den certifieringen, att föda upp djur på grovfoder och att beta naturbetesmark. Det är orimligt att en producent av certifierat naturbeteskött behöver följa ett omfattande paket av regler för spannmålsodling.

Mer att läsa