Recension av Zeiss Conquest 10×42 HD

Zeiss_Conquest_HD_8x42_1Alla våra recensioner av handkikare.

När Zeiss för två år sedan lanserade sina nya Conquest-kikare var det som uppföljare till en äldre succé-modell under samma namn. De behövde alltså finslipa en redan populär och högpresterande kikare till något ännu bättre. Zeiss Conquest 10×42 HD placerar sig i mellanpris-klassen bland mer exklusiva kikare och priset ligger ungefär på 8000 kr. Det gör den betydligt billigare än till exempel Swarovski EL 10×32 som placerar sig i det riktiga premiumskiktet. Men även 8000 kronor, är det verkligen motiverat för en handkikare? Många hängivna fågelskådare skulle utan tvekan lägga de pengarna på en välfungerande, högpresterande handkikare. Men andra, mer allmänt naturintresserade – är det verkligen någonting värt att lägga pengarna på?

Zeiss har förändrat en hel del sedan förra modellen och jag fick goda möjligheter att testa de båda modellerna parallellt. Först och främst har de gjort ett ansiktslyft där de bantat modellen. Viktmässigt är det inte så märkbart, men med sin vikt på 750 gram känns den både smidig samtidigt som den ligger bastant i handen. Det nya okularskyddet i mjukt gummi ligger tätt slutet om ögonmusslorna medan skyddet för frontlinserna sitter förvånansvärt dåligt och vid nästan varje transport trillat loss. Nackremmen sitter bra, även om jag personligen hade föredragit en mjukare neopren-rem. Då jag, liksom många andra fågelskådare, gärna vill ha kikaren högt uppe på bröstet spänner jag åt kikar-remmen ordentligt. Det blir mycket rem över och man har ingen riktig stans att fästa den. Hade jag själv haft kikaren hade jag klippt av remmen, men smidigare alternativ torde finnas.

Den nya modellen till vänster och den gamla till höger.

Kikaren är byggd i metall med en heltäckande gummering som ger ett skönt grepp. Skärpehjulet är smidigt och löper på bra hela vägen, något som kunde betecknas som en akilleshäl på den äldre modellen. Zeiss Conquest 10×42 HD har en imponerande skärpa som går ända ut i kanterna,även det ordentligt förbättrat sedan föregående modeller. Även färgåtergivningen upplever jag som snäppet bättre, liksom upplösningen i kikaren. Upplösning är ett inte helt lätt begrepp men kan väl enklast förklaras som hur bra kikaren kan visa små detaljer. En kikare med lägre förstoring men högre upplösning kommer ge en skarpare och mer detaljrik bild än en kikare med större förstoring och lägre upplösning. Synfältet på Conquest 10×42 HD är relativt stort, 115 meter per kilometer – inte riktigt i samma klass som dyrare premiumkikare men väl tillräckligt.

En bra finess på kikaren är ögonmusslorna som går att skruva loss och rengöra separat, eller för den delen efter ett par års användande kanske bytas ut. Det är annars något som kan kräva att man lämnar in kikaren på service.

Efter ett par veckor med Zeiss Conquest 10×42 HD är mitt intryck en stark känsla av kvalité – både optiskt och byggnadsmässigt. Det är en kikare som utan problem kan konkurrera med bra mycket dyrare kikare. Zeiss har uppenbarligen jobbat på att förbättra Conquest-linjen och vill man lägga 8000 kr på en handkikare, är Zeiss Conquest 10×42 HD ett mycket bra val.

+ Väldigt prisvärd
+ Ljusstark, skarp och högupplöst
+ Robust byggd med stark känsla av kvalité

– Kikar-remmen saknar riktig finess
– Frontlins-skyddet sitter väldigt dåligt

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4+ av 5

Transparens: Vi fick låna produkten från Zeiss.