Gå till innehållet

Recension av praktverk om fladdermöss

Framsidan till “Fladdermöss — i en värld av ekon” av Johan Eklöf och Jens Rydell

Det här är ingen artbestämningsbok. Om du vill lära dig känna igen Sveriges eller världens fladdermöss och lära dig se skillnad på dem är det inte “Fladdermöss – i en värld av ekon” du ska köpa. Så, då var den enda möjliga besvikelsen du kan tänkas ha mot boken undanröjd. Nu är det bara att njuta.

Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

“Fladdermöss – i en värld av ekon” är nämligen en fantastiskt fin bok om dessa fascinerande djur. Efter att ha läst Johan Eklöf och Jens Rydell texter och sett Jens Rydells bilder kommer du få ett helt annat synsätt på de där svarta siluetterna som sveper förbi mot himlen under sommarhalvåret.

Texterna ger en imponerande detaljerad inblick i fladdermössens värld. Evolutionen, deras kroppsbyggnad och sinnen tas upp liksom deras boplatser, jaktmetoder, reproduktion och dvala. Varje kapitel är uttömmande, men aldrig långrandigt och informationen är lämpad både för fladdermus-fans och nybörjare som slipper känna sig “dumma” för att inte känna till grundläggande fakta om fladdermössens liv.

Rundbladnäsa ur boken. Foto: Jens Rydell

Förutom grundläggande och intressant fakta om hur fladdermössen hittat sin nisch i naturen tas också mycket annat upp. Som Bracken Cave i Texas – där 20 miljoner fladdermöss lever. När de flyger ut ur grottan på kvällarna bildar de en fyra mil(!) lång flock och för traktens bönder är de enormt viktiga. De beräknas äta 100 ton insekter per dygn och sparar därmed jordburkarna kostnader för bekämpningsmedel på miljontals kronor varje år.

I ett annat kapitel berättas om hur människans vilja att lysa upp sin omgivning drabbar fladdermössen. De flyger helst inte i lampors sken och en rad med gatlyktor kan inhängna och stoppa fladdermössen från att ta sig till nya områden. Även upplysta byggnader på landsbyggden stör fladdermössens liv.

Fladdermusen Asella tridens. Foto: Jens Rydell

De 175 sidorna går relativt snabbt att läsa igenom och det beror inte minst på det rika bildmaterialet. Varenda uppslag har minst en bild, ofta flera. De är tagna av Jens Rydell och är för det mesta otroligt häftiga. Många visar flygande individer med knivskarp skärpa. Ibland som enskilda porträtt och ibland som en del av en miljöbild över de grottor, gamla fabriker eller källare som fladdermössen lever i. En del renodlade bilder på omgivningen förekommer också för att man ska förstå vilka miljöer de lever i och vi får även se många närbilder på djuren.

Kombinationen av fantastiska bilder och väl avvägda, intressanta och lagom långa texter är alldeles utmärkt. Det här är en bok som inte bara fladdermus-fans borde skaffa. För om du inte redan gillar fladdermöss så kommer du fascineras av dem efter att ha läst “Fladdermöss – i en värld av ekon”. Det är otroligt häftiga djur och nu har de fått ett värdigt praktverk.

Koloni av flygande hundar. Foto: Jens Rydell

Betyg: 4 av 5

• Alla våra bokrecensioner.

Transparens: Vi fick boken av Hirschfeld förlag.

Mer att läsa