Gå till innehållet

Recension av botaniskt museum i bokform

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=3L112foomKc”]
Recension av boken “Botanicum” av Kathy Willis (text) och Katie Scott (illustrationer). 

Efter succén med “Animalium” har illustratören Katie Scott nu lämnat djurens värld och istället samarbetat med botanikern Kathy Willis med en bok om växter – “Botanicum”. Upplägget är att läsaren går in i ett museum. Boken rymmer “avdelningar” och “salar” som behandlar olika släkten, specifika miljöer och ibland också vissa arter.

Växternas historia ges stor plats och det är ett logiskt upplägg. Genom att berätta om hur de första växterna, algerna, uppstod för 3,5 miljarder år sedan, hur mossorna började överleva på land för 470 miljoner år sedan,hur ormbunkarna var de första att växa på höjden och att blomväxterna uppstod för 350 miljoner år sedan så ritas livets träd upp samtidigt som växternas släktskap enkelt kan förstås. Vi får lära oss om hur lummerväxterna, som idag utgörs av spröda arter så som åkerfräken, kunde för några hundra miljoner år sedan vara riktiga bjässar på uppåt 40 meter innan andra arter som var bättre anpassade tog över livsmiljöerna.

Omslaget till boken “Botanicum”.

Kathy Willis texter håller sig till fakta snarare än personliga texter (även om palmolje-certifieringen RSPO framställs lite väl okritiskt). Det är beskrivningar som kan hittas på museum och det passar boken utmärkt. “Botanicum” gör det tydligt hur nära kopplingar det finns mellan en lärobok och ett museum och boken är inte en dum grundkurs i botanik eller åtminstone en kurs i växternas historia och släktskap.

Texterna i all ära, men det är Katie Scotts illustrationer som gör att boken drar till sig uppmärksamhet. Oavsett om hon målar gräs, kottepalmer eller orkidéer så gör hon det på ett väldigt inbjudande sätt. Här kommer bokens stora format verkligen till sin rätt. Illustrationerna påminner om gamla skolplanscher och kanske bidrar en viss nostalgifaktor till bokens lockelse. Jag gillar att hon låter målningarna variera och ibland bara presenterar ett enda stort jättenäckrosblad på en sida medan andra uppslag avbildar en växts alla delar. För det mesta får vi i varje “sal” i “Botanicum” en handfull exempel på växter som vi antingen kan hitta i vår närhet eller som är anmärkningsvärda exempel från andra delar av världen.

Det är intressant, vackert och ett bra urval. Genom att läsa om olika släkten och miljöer får vi också en större förståelse för ekosystemen som växterna är en viktig del av och med lite eftertanke under läsningen ges även en förståelse för hur evolutionen fått alla dessa nischer att fyllas av anpassad växtlighet. Det är svårt att inte bli hänförd av att se evolutionens vägar åskådliggjord i så här vackra illustrationer.

Betyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken av förlaget.

 

Mer att läsa