Rapport från Nordens största naturfotomässa

Anki Hammar, fotograf på Natursidan.se, är tillbaka från en helg på Nordens största naturfotomässa. Det här är hennes rapport.

Vårgårda fotoklubb arrangerade helgen 1-2 november sin 31:a upplaga av Nordens största naturfotomässa. Besökarna fick ta del av bildföreläsningar med några av de allra bästa naturfotograferna från både Sverige och Norge. Det fanns även möjlighet att se bildutställningar från såväl enskilda fotografer som samutställningar från Naturfotograferna, BioFoto, PhotoNatura och Ålands folkhögskola.

Fotouställning på naturfotofestivalen i Vårgåda. Foto: Anki Hammar

Fotouställning på naturfotofestivalen i Vårgårda. Foto: Anki Hammar

I anslutning till utställningarna fanns flera av de stora kamera- och utrusningstillverkarna på plats, liksom representanter för bokförlag och naturfotoreseföretag. Det gick också att, under ledning av Patrik Larson, gå på seminarium i bildbehandling för naturfotografer i Adobe Lightroom.

Det var en fantastisk helg där vi inspirerades av underbara bilder och berättelser av inte mindre än 13 fotografer, alla med sin specialitet inom naturfotografi.

Fredag 1 november

Fredagens program startade med Kristoffer Sahlén. Med värme och glädje fick vi följa med till hans hemtrakter, där han flitigt matat djuren och fångat både rådjur, räv och grävlingar på ett stämningsfullt sätt.

Nästa på tur var Jonna Bergström som tog oss med under ytan. Jonna berättade vilka olika utmaningar hon ställs inför när hon fotograferar under vatten. Hon har vunnit flera priser i undervattensfotografering och en ny värld öppnades bokstavligen för våra ögon.

När man är på naturfotofestival är det ett späckat schema och mellan varje bildvisning ska man försöka hinna både fika, prata med vänner och mingla för att träffa nya bekantskaper. Det är tur att lokalen måste utrymmas mellan varje bildvisning så att man hinner sträcka på benen och försöka hinna smälta intrycken innan det är dags för nästa. Biljetter till bildvisningarna kan antingen köpas enskilt eller ett paket där alla visningar ingår.

Det fanns gott om utställare på festivalen. Foto: Anki Hammar

Det fanns gott om utställare på festivalen. Foto: Anki Hammar

Efter lite välbehövlig lunch startade eftermiddagen med norrmannen Dag Röttereng. Han visade ett porträtt av ön Smöla längst ut på norska västlandet med stillbilder, bildspel, time-lapse och film. Magnus Elander är yrkesfotograf och författare och tog oss med till Arktis. Vi fick mycket att tänka på när han berättat om vad som händer när isen smälter i allt snabbare takt. Vad kommer egentligen hända med människor och djur om bara tio år? Bilal Chebaro visade bilder både från storslagen natur från olika länder, men också närbilder med mycket känsla från sin närmiljö.

Stefan Oscarssons program hette ”Därför är det så kul att plåta fågel”. Med en stor dos självironi visade han hur naturfotograferna ser ut i naturen, men han visade också många läckra bilder på fåglar. Han bjöd verkligen på sig själv och jag tror att många kände igen sig i bilderna. Det verkade åtminstone som det utifrån alla skratt från publiken.

Efter sista bildföredraget gick alla besökare som valt att bo kvar till sina rum. Själv bodde jag på vandrarhemmet och där samlades vi i smågrupper, drack lite vin och småpratade innan det var dags för kvällens aktivitet – bekantskapsträff.

Ett par hundra personer deltog på träffen och åt en god italiensk buffé. Vi hade otroligt trevligt vid middagen med mycket samtal och skratt och lärde känna både gamla och nya naturfotointresserade vänner. Vi kröp till kojs sent och vaknade igen ganska trötta på lördagsmorgonen för att inta frukost innan det var dags igen för lördagens program.

Lördag 2 november

Thomas Jågas berättade och visade bilder från fjällnära landskap. Med en otrolig inlevelseförmåga och bilder med fantastiskt ljus och känsla satt vi alla i publiken och njöt.

Vit björn. Foto: Tom Svensson

Vit björn i Kanada. Foto: Tom Svensson

Tom Svensson beskriver inte sig själv som naturfotograf. Han kallar sig istället för bevarandefotograf. Tom visade bilder från västra Kanada i en av världens största urskogar. Han har varit där nyligen och fotograferat vita björnar. Denna del av världen är nu hotad. Kanadas regering vill bygga en oljeledning genom området med sina skogar med rik biologisk mångfald. Det var en gripande berättelse med fantastiska bilder och en otroligt engagerad fotograf som med sitt fotograferande vill göra skillnad.

Magnus Lindbom bjöd på en personlig berättelse om vildmarken som hans andra hem. Han har tillbringat många veckor genom åren med att vandra i svenska fjällen ensam och tältat i ur och skur. De orörda landskapen har påverkat honom som människa och fotograf. Han visade bilder med subtila färger och storlagen orörd natur. Han visade oss även hur lite saker han har med sig i sin ryggsäck när han vandrar.

Ole Jörgen Liodden är en norsk naturfotograf som har en förkärlek till våra polarområden. Han har varit på inte mindre än 18 fotoexpeditioner på Svalbard och fem på Antarktis. Han visade så många helt galet bra bilder, nästan för bra. Jag kände ett tag att jag nog skall sluta fotografera och börja med nåt annat, för detta går inte att uppnå.

Efter hans bildvisning gick jag till utställningshallen och pratade med honom, han visade mig sin nya bok, som jag verkligen rekommenderar. Den finns nu översatt från norska till svenska och heter ”Fotografera fåglar och vilda djur” (läs vår recension här). Boken handlar både om teknik och utrustning, men även mer filosofiskt hur du skall tänka för att bli en bättre fotograf. Dessutom finns naturligtvis hans underbara bilder i boken.

Den sociala biten är också viktig när hundratals naturfotografer i samma lokaler. Foto: Anki Hammar

Den sociala biten är också viktig när hundratals naturfotografer vistas i samma lokaler. Foto: Anki Hammar

Bildutställningen på naturfotofestivalen får man inte missa så jag fick därför tyvärr hoppa över några av fotografernas bildvisningar och gå till utställningen istället. För min egen del var det lite speciellt då jag själv hade med en bild i en samutställning med Biofoto.

Innan festivalen fanns möjlighet att skicka in digitala bilder till en tävling, vilket i år resulterade i 160 bidrag. Vinnarna presenterades under lördagen och för ovanlighetens skull var det tre tjejer som plockade hem de tre topplaceringarna.

Kvällen avslutades som gårdagen med trevlig middag med grillbuffé, band som spelade, många härliga samtal och mycket skratt.

Avslutningsvis vill jag säga att helgens festival har gett mig massor med inspiration och det var ett otroligt bra arrangemang med fantastiska bilder och många fina berättelser från grymma fotografer.  Kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet att åka dit nästa år.