Gå till innehållet

Prisad skogsfilm på flyttad naturfilms­festival

Helgen 4-6 april är det dags för Naturfilmsfestival 2025 i Älmhult. Förutom många etablerade naturfilmare får även yngre förmågor chansen att visa upp sina verk. En av dem är Linnea Andersson, som drömt om att göra naturfilmer i hela livet.

Sedan 2011 har Naturfilmsfestivalen ägt rum på västkusten, men i år flyttar den inåt landet. Den 4-6 april fylls Älmhults Folkets hus i Småland av naturfilmare för en helg med filmvisning, mingel, guidade turer, workshops och Natursafari i Linnébygden. De har också en ”barnvänlig förmiddag” med barnanpassade filmer, tipspromenad, lekar och naturlära. En annan punkt är ”Fika med en Naturfilmarna” då deltagare kan ta chansen att prata med och ställa frågor till kunniga personer inom svensk naturfilm.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Trailer för Naturfilmsfestival 2025.

Inte mindre än 16 naturfilmer kommer visas under helgen. Många av dem är gjorda av etablerade naturfilmare som Martin Falklind, Tina-Marie Qwiberg, Claes Andrén och Anette Lykke Lundberg. Andra är relativt nya förmågor som får möjlighet att visa sina verk. 

Ny medlem med Attenborough-drömmar

Till den sistnämnda kategorin hör Linnea Andersson. Hon är en 25-årig student och konstnär i Linköping som sedan hon var liten haft en stor dröm om att göra naturdokumentärer ”likt David Attenborough på BBC”. 

– Hela min uppväxt har jag haft turen att få resa med min familj och tillbringat mycket tid i naturen. Jag tycker naturen är så otroligt vacker och att bidra till att bevara den genom informationsspridning i form av film har alltid lockat mig, berättar hon. 

Linnea Andersson under ett besök på SVT:s "Den stora älgvandringen".

Linnea Andersson under ett besök på SVT:s ”Den stora älgvandringen” – en upplevelse hon vann när hennes film om skogen prisades.

För fyra år sedan gick Linnea med i föreningen Naturfilmarna och efter det tog filmandet fart. 

– Det var fantastiskt att få möta alla naturfilmare som gjorde precis det jag drömde om att göra. Där fick mitt brinnande engagemang utlopp när jag fick tillgång till mentorer och möjligheten till att låna utrustning i ett projekt för unga som drevs då. 

Nykomlingarnas pris för film om skogen

Samma år som hon gick med gjorde hon kortfilmen “Sanningen om skogen” (se nedan) och deltog med den i Scandinavian Wildlife Film Festival som Naturfilmarna håller i. Filmen vann Nykomlingarnas pris och ska nu också visas på Naturfilmsfestivalen i Älmhult.

Vad handlar filmen om?
– Den handlar om olika perspektiv kring hur den svenska skogen ser ut och skogsbruket vi driver. Idén och nyfikenheten kring skogen väcktes efter att ha sett en dokumentär på SVT för många år sedan. Jag insåg då att jag inte hade en klar bild av hur den svenska skogen ser ut. Min uppfattning om skogen som jag växt upp med ställdes mot informationen om att 90 procent av skogen i Sverige är planterad. Det väckte förvirring hos mig. Vet inte jag hur en naturlig skog ser ut? Kan skog se ut på olika sätt? Om naturlig skog är viktig, är 10 procent en bra mängd? 

Syftet med filmen var att skogsägare, skogsstyrelsen och skogsbiologer skulle få komma till tals för att försöka förmedla en nyanserad bild av hur den svenska skogen ser ut. 

Skärmdump från "Sanningen om skogen".

Skärmdump från ”Sanningen om skogen”.

– Jag hoppades att filmen dels skulle vara informativ och dels belysa komplexiteten kring ämnet, men även väcka debatt. Produktionen av filmen gjorde det tydligt för mig att skogen är ett ämne där det är viktigt att svenska befolkningen är insatta och förstår hur den ser ut. Jag tror att de flesta ser på skogen som jag gjorde förr – att all skog ser ut på samma sätt.

Sedan dess har Linnea Andersson gjort några tiominutersfilmer om bevarandet av svenska lantbruksraser och även lyckats spara ihop till sin första egna filmutrustning. Just nu planerar hon framtida filmer och hoppas på att få filma däggdjur. 

– Jag hoppas därför kunna filma ur gömsle någon dag. Att se naturen jag dokumenterar genom kameran, hur vackert allt är, gör mig lycklig.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

Läs mer

Mer att läsa