Prins tillåts jaga hotade fåglar

Kragtrapp. Foto: Sergey Yeliseev via Flickr http://www.flickr.com/photos/yeliseev/

Kragtrapp. Foto: Sergey Yeliseev via Flickr

Pakistans myndigheter har ordnat tillstånd åt en saudisk prins att jaga den hotade och skyddade kragtrappen. Fahd bin Sultan bin Abdulaziz jagar fåglarna med hjälp av falkar och enligt officiella uppgifter dödade hans jaktsällskap över 2000 trappar i fjol.

Det är egentligen förbjudet att jaga kragtrappen, som är uppsatt på IUCN:s rödlista och som minskat kraftigt de senaste tio åren, men det går att betala för undantag mot förbudet. Sammanlagt säljer Pakistans myndigheter 33 tillstånd som var och en tillåter jakt på 100 fåglar.

Enligt The Guardian är Pakistan beroende av Saudiarabiens goda anseende då många pakistanier är gästarbetare på den arabiska halvön. Shejkernas VIP-gäster anser att jakten är tradition och dessutom att ökentrappens kött är ett afrodisiakum som ska öka lusten.

– Finns det någon löjligare anledning att döda ett djur? Om det är olagligt för pakistanier att döda dessa fåglar, varför ska arabiska shejker tillåtas göra det? frågar sig Naeem Sadiq, en miljöaktivist som kämpar för att jakten ska förbjudas.

Kragtrappen är nära släkting till ökentrappen, som dock lever väster om Sinaihalvön.

Källa: The Guardian, Fågelguiden och Gulf-Times