Premiär idag för Naturpodden – nytt radioprogram om naturen

Gänget bakom Naturpodden. Foto: Naturpodden

Gänget bakom Naturpodden. Foto: Naturpodden

Nu finns första avsnittet av Naturpodden ute. Det är ett ”avslappnat” radioprogram som undersöker naturen. Vi har pratat med en av personerna bakom satsningen.

Vi har tidigare visat biologen Emil V. Nilssons film från en skogsglänta i Uppland. Nu är han på gång med ett nytt projekt – Naturpodden. Podcasten görs av personal på naturmuseet Biotopia i Uppsala och förutom Emil medverkar även Johanna Sköld, Daniel Schrire och Henrik Engbladh.

I det första avsnittet letar de efter fisken harr i Bredforsen tillsammans med Upplandsstiftelsen och i avsnitt två lyssnar de efter fladdermöss i stadsmiljö.

– Vi vill ju att lyssnare ska bli inspirerade till att sticka ut själva. De avsnitt vi spelat in är dessutom ganska tydliga och avslappnade på samma gång, det hörs att vi letar efter harr i första avsnittet men vi har också med ett kort inslag från lunchrasten. Vi vill ha ett tydligt fokus på vad vi letar efter ute och samtidigt ha väldigt kul när vi gör det. Det ska höras att det är kul, säger Emil V. Nilsson, som också hoppas att lyssnare ska höra av sig med inspelningar av spännande naturfenomen.

Har ni något mål med Naturpodden?
– Vi vill lyfta fram den riktiga naturen och allt spännande som händer där. Vår spelplan är Upplands natur och genom att hålla oss här vill vi förmedla det äventyr som utspelar sig i vår närhet, varje dag och natt. Vi som producerar podden jobbar på Biotopia och upplever att vårt museum kan ha svårt att nå ut till vuxna människor som brukar vara ute i naturen, de går helt enkelt inte till ett museum för att få tips om nya platser att besöka. Därför tänkte vi att en podcast kan vara ett bra sätt att förmedla saker som händer i naturen för vuxna eftersom man kan lyssna när man har tid.

Vad är mer på gång i framtida avsnitt?
– Vi har ett avsnitt som kommer att handla om att jag åker till Svenska högarna för att försöka få se taigasångare. Då seglade jag ut med Sunbeam, ett tvåmastat gammalt segelfartyg som utgick från Beckholmen inne i Stockholm. Med på resan var bland annat Teet Sirotkin, en fågelskådare som har grym koll och som hjälpte oss spela in en del ljud. Vi har också varit ute och letat efter spår av den björnhane som gjort området runt sjön Vällen i östra Uppland till sitt. Det var en kul resa för då följde nästan hela Biotopia med ut i skogen. Naturligtvis hittade vi björnspår, men kanske inte den sortens spår som man först tänker på, avslutar Emil V Nilsson.

Naturpodden kan höras på programmets hemsida, men också på ”de största sidorna som distribuerar podcasts”.