Preem stoppar utbyggnad av Preemraff

Preemraff i Lysekil. Foto: MarcusroosEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Preems styrelse drar omedelbart tillbaka sin ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Det säger oljekoncernen Preems nye koncernchefen Magnus Heimburg i en intervju med Ekot.

I ett pressmeddelande skriver Preem att beslutet baseras på ”de ekonomiska framtidsutsikterna” och att ”COVID-19-krisen och dess effekter på världsekonomin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart”.

Preem skriver att de nu istället ska koncentrera resurser på förnybar produktion, varav en del ska ske vid raffinaderiet i Lysekil. Bland annat i form av förnybar diesel och förnybart flygbränsle:

– Preems högsta prioritet är nu att påskynda omställningen genom att påbörja förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil. En ny ansökan kommer därför att lämnas in under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I början av september gick Miljöpartiet ut och sa nej till utbyggnaden. Enligt DN:s källor lutade Socialdemokraterna åt att ge klartecken till utbyggnaden. Det beslutet slapp partiet nu fatta och försvara.

Källor: Ekot och Preem