Gå till innehållet

Polisen ändrar sig – den vita älgen ska inte längre skjutas

Den vita älgen. Foto: Ingemar Pettersson 

Måndagen den 13 november beslutade polisen att den världsberömda vita älgen i Gunnarskog skulle skjutas. Anledningen var enligt polisen att den skrämd folk som bor i området. Dagen efter ändrades beslutet enligt Aftonbladet. Älgen ska nu få leva.

Anledningen till att den ska få leva är enligt polisen att “det inte kommit in fler larm om älgen sen den sjätte november och därför har man nu bestämt att den får leva”.

LÄS ÄVEN: • Stora problem med turister som vill se den världsberömda vita älgen

Älgen har ända sedan den var en kalv vant sig vid att vara nära människor. Då älgens mamma dog när den var liten fällde lokalbefolkningen aspar till älgen så att den skulle klara sig över första vintern. Älgen är numera van vid människor och är ”mer eller mindre helt tam”, enligt naturfotografen Ingemar Pettersson som studerat älgen i många år.

Han har i flera år tackat nej till att medverka i media och ge älgen mer uppmärksamhet eftersom han varit orolig för hur det ska påverka älgen och lokalsamhället. Hans farhågor har mer än besannats det senaste året när älgen haft nästan ständigt sällskap av människor som vill fotografera den. Den ständiga närvaron av älgturister som parkerar utan hänsyn och springer in på folks tomter har irriterat de boende i området.

Han berättar också för Natursidan att han aldrig sett att älgen är aggressiv.

Källa: Aftonbladet

Mer att läsa