Gå till innehållet

Polens nya lag tillåter skogsavverkning utan tillstånd

Skogsbruk i Finland. Foto: Heikki Valve, CC BY-SA 3.0, 

Privata landägare kan avverka hur mycket träd de vill på sina marker utan att ansöka om tillstånd eller informera myndigheter. Det är verkligheten i Polen efter att en ny lag trätt i kraft, som fått stor inverkan på landets kvarvarande skogar. 

Den nya lagen, Szyszkos lag, efter Polens miljöminister Jan Szyszko, trädde i kraft den 1 januari och sedan dess har avverkningen i Polen ökat kraftigt.

– Lagen tillåter alla träd på privata marker att huggas ner av ägaren, oavsett om det är 200 år gammalt. Många människor ser träd på deras mark som ett irritationsmoment. De rapporterar inte, de bara avverkar – det är barbariskt, säger Joanna Mazgajska vid zoologiska institutet vid Polish Academy of Sciences.

Eftersom ingen avverkning behöver anmälas och det inte heller behöver planteras ny skog finns det ingen statistik för hur mycket som avverkats sedan 1 januari, men både de som gillar lagen och de som ogillar den är överens om att lagen inneburit en stor förändring.

LÄS ÄVEN: • Polen har nu börjat avverka i världsarvet och urskogen Bialowieza

Ett avverkningsföretag som The Guardian pratar med menar att de har 20-40 gånger så mycket avverkningsförfrågningar efter lagen trädde i kraft. Samtidigt blir Greenpeace i Polen nedringda av folk som är oroliga för all avverkning i deras närhet.

Samtidigt växer protesterna från allmänheten. En grupp som kallar sig Polish Mothers on Tree Stumps består av mammor som lägger upp bilder i sociala medier när de ammar sina barn på nyavverkade stubbar. De berättar att de hittar nya avverkningar varje dag. Gruppens talesperson Cecylia Malik säger till The Guardian:

– Vi vill bara ha ett slut på den här katastrofala processen som skadar oss och våra barn. Omfattningen är förskräcklig.

Källa: The Guardian

Mer att läsa