Gå till innehållet

“Planetärt nödläge” för flera av jordens viktiga system

korallblekning

Korallblekning. Foto: Acropora at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link

En grupp forskare varnar nu för att den mänskliga påverkan och klimatförändringarna går så fort att nio viktiga ekosystem närmar sig “tipping points” (tröskelpunkter). Det vill säga en utveckling som inte kommer kunna vändas och som verkar få stora konsekvenser.

Förlusten av Amazonas regnskogar och istäcken i Antarktis, Grönland och Arktis, döende korallrev, tinande permafrost, långsammare strömmar i Atlanten och boreala skogar som drabbas av torka och bränder – det är några av de områden som närmar sig allvarliga tipping points och vars förändringar går snabbare än man tidigare trott.

Det menar en grupp forskare, som publicerat en artikel i tidskriften Nature. De hänvisar i sin tur till en lång rad studier som tyder på att de här förändringarna går snabbare än vi trott och att de kan leda till stora konsekvenser och kaskadeffekter i biosfären.

För 20 år sedan trodde Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), som sammanställer den senaste forskningen om klimatet, att dessa tipping points kunde uppstå när planeten passerat 5 graders uppvärmning. Sedan dess har det forskats mer på de här områdena och det har uppmärksammats att förändringarna går snabbare än så. I de senaste IPCC-rapporterna beräknas dessa trösklar kunna inträffa redan vid mellan 1 och 2 graders uppvärmning. Vi har för närvarande passerat 1,1 grads uppvärmning.

– För bara tio år sedan verkade planetens sovande jättar fortfarande slumra. Nu rör de på sig. Vi kan uppmäta stora förändringar vilket borde oroa alla, säger Owen Gaffney medförfattare och global hållberhetsanalytiker vid Stockholm resilience center och Potsdaminstitutet för klimatforskning, till Dagens Nyheter.

Var och en av dessa “sovande jättar” riskerar att i sin tur ge en lång rad dramatiska effekter. Vid två graders uppvärmning beräknas till exempel 99 procent av världens alla korallrev ha dött ut. Det kommer få stora konsekvenser för livet i haven och i sin tur på miljontals människors möjlighet att försörja sig.

De smältande isarna riskerar att passera en punkt där de inte kan återhämta sig och som inom några hundra år kan ge många meters högra havsnivåer. Grönlands istäcke kan enligt ny forskning vara dömd till att undan för undan smälta bort redan vid 1,5 graders uppvärmning, vilket beräknas ske år 2030. På sikt kan det ge sju meters havsnivåhöjning.

17 procent av Amazonas har försvunnit sedan 1970-talet. Tipping point för Sydamerikas regnskog beräknas ligga någonstans mellan 20 och 40 procent. Efter det kan regnskogen, som rymmer en tiondel av världens arter, få svårt att återhämta sig.

– Med andra ord, uppvärmningen måste stoppas vid 1,5 grader. Det krävs akuta åtgärder, skriver forskarna i artikeln och påpekar att det kan finnas ännu fler sovande jättar med tanke på att jorden var upp till 14 grader varmare senast vi hade så här höga koldioxidnivåer i atmosfären, för ungefär 50 miljoner år sedan.

Källor: Nature och Dagens Nyheter

Mer att läsa