Pengar från Världsbanken går till kolkraftverk i Asien

3091619437_2b0b9fb979_z

Fler kolkraftverk gör att klimatmålen inte nås. Foto: Patrick Pekal via Flickr

41 nya kolkraftverk i Asien finansieras indirekt och i tysthet av Världsbanken, enligt en rapport från människorättsorganisationen Inclusive Development International. Kolkraftprojekten har fått pengar från privata banker och företag som har tagit emot lån och investeringar från International Finance Corporation (IFC), som ingår i Världsbanken.

Det är kontroversiella kolkraftverk som Mahan i Indien, Lanao Kauswagan i Filippinerna och Rampal i Bangladesh, projekt som har mötts av protester från lokalbefolkningen. Kolkraftsprojekten som IFC finansierar  skadar naturen, klimatet och de mänskliga rättigheterna, enligt rapporten. I Bangladesh hotas den bengaliska tigern av blivande kolkraftverk som planeras mitt i Sunderbans. I Indien hotas skogen i Mahan och på Filippinerna havsviken Panguil Bay.

I Bangladesh hotas den bengaliska tigern av kolkraftsprojekt i Sunderbans.

I Bangladesh hotas den bengaliska tigern av kolkraftsprojekt i Sunderbans. Foto: All Arsh vid Flickr

Utvecklingen av kolkraft i Asien förstör de globala möjligheterna att nå klimatmålen. Världsbanksledaren Jim Yong Kim har själv uttalat sig stark mot kolkraft i början av oktober vid Världsbankens årsmöte. Han sa då att ”om alla de planerade kolkraftverken byggs, speciellt i Asien, kommer det att vara omöjligt att hålla jordens temperatur under två grader”. Sedan sa han att minska kolkraftsanvändningen är ”kanske den mest brådskande uppgiften för de globala ledarna”.

Källor: MongabayInclusive Development International