Gå till innehållet

Palmolja i 41 procent av pepparkakorna

Pepparkakor. Foto: Erik Hansson

En ny undersökning av Foodfighters visar att 41 procent av alla pepparkakor som säljs i butikerna innehåller palmolja. För färdiga degar är hela 80 procent gjorda med palmolja.

I oktober publicerades en ny rapport från WWF som kom fram till att näringslivets palmoljeinköp är ”oacceptabla” och att det gör alldeles för lite för att göra branschen hållbar.

– I en tid som präglas av klimatkris och förlust av biologisk mångfald är det oacceptabelt att näringslivet inte gör mer för att ställa om till mer hållbar palmolja. Nu får det vara slut på ursäkter. Det finns positiva exempel som leder vägen framåt, men nu måste de bli fler, sammanfattas rapporten av Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Men även så kallad hållbar palmolja, ofta certifierad via RSPO, är problematiskt. Dels har hela RSPO-systemet fått kritik åtskilliga gånger för bristande kontroller och det har avslöjats att kända, certifierade varumärken fortfarande ligger bakom skövling av regnskog för palmolja. En annan faktor är att en stor majoritet av den RSPO-märkta palmoljan egentligen varken är spårbar eller säkert att den är hållbart producerad.

Pepparkakor i fokus

I Sverige får ofta palmoljan i pepparkakor särskild uppmärksamhet. Så även i år. Företaget Foodfighters har gått igenom årets pepparkaksutbud och skriver i sin rapport, som publiceras i samarbete med Äkta vara, att bortsett från mjöl och socker är palmolja numera den vanligaste ingrediensen i dagens pepparkakor. 41 procent av pepparkakorna innehåller palmolja och för dig som även vill köpa ekologiska varor för att gynna biologisk mångfald, så finns i år bara ett alternativ; Gilles ekologiska pepparkakor.

Dessutom är den tidigare trenden med att allt fler tillverkare fasar ut palmoljan bruten. Det har inte tillkommit en enda tillverkare på listan med palmoljefria pepparkakor 2021 och för den som vill köpa färdig pepparkaksdeg utan palmolja finns enbart ett enda alternativ på marknaden.

Det är långt ifrån bara pepparkakor som innehåller palmolja. Det kan finnas i bland annat schampo, tvål, tandkräm vitaminer, värmeljus, smink och många andra livsmedelsvaror. Palmolja används också flitigt i vad som av industrin kallas för “gröna” bränslen, biobränsle eller biodiesel. Detta kan enligt Naturskyddsföreningen vara tre gånger så skadligt för klimatet som fossila bränslen och ”därmed helt motverka den klimatnytta man önskar uppnå”.

– Att nästan alla livsmedelsproducenter i världen hävdar att deras palmolja är segregerad och certifierad är en matematisk omöjlighet. Det stärker bilden av RSPO som en tandlös märkning att gömma sig bakom. Frågan vi ställer oss är, fungerar RSPO som världens största tvättstuga för greenwashing? säger Sanna Rosell Ödén, FoodFighters.

Äkta vara är en konsumentförening som jobbar för mat utan tillsatser. FoodFighters är en tjänst som ska göra det enkelt för konsumenten att göra hållbara val.

Källa: Äkta vara och Foodfighters

Mer att läsa