Gå till innehållet

P3 Dokumentär om vargolyckan på Kolmården

Varg (i hägn). Foto: Frida Hermansson 

Den tragiska olyckan i varghägnet på Kolmårdens djurpark 2012, när en erfaren skötare dödades av vargar, skildras i senaste avsnittet av P3 Dokumentär. Händelsen fick internationell uppmärksamhet och var första gången en människa dödats av vargar i Sverige på nästan 200 år. 

Hur olyckan kunde ske var först ett mysterium, men efter hand framkommer allt fler detaljer och polisens förundersökning visade på allvarliga brister på arbetsplatsen. 2016 dömdes en chef på Kolmården för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Straffet blev 100 dagsböter à 700 kronor – alltså totalt 70 000 kronor och Kolmården dömdes också att betala 3,5 miljoner kronor i företagsbot.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Vargen tycks aldrig få vara grå

Historien har skildrats i boken “Vargattacken” (läs krönika om den här), men P3 Dokumentär gör ett bra jobb med att skildra händelserna i en kortare version. Där “Vargattacken” fokuserar mer på vargarnas beteende och reporterns eget arbete väljer P3 Dokumentär en mer känsloladdad skildring eftersom även skötarens mamma och syster för första gången uttalar sig.

– Man lyssnar ju och lär av sina äldre kollegor, och om någon säger att “det är ingen fara, det här har vi gjort i 30 år.” Det är ju klart att man tror på det, säger systern bland annat i programmet.

Lyssna på P3 Dokumentär om “Vargolyckan på Kolmården” här.

Mer att läsa