Över 50 företag straffas för inblandning i bränder i Indonesien

Orangutang och skötare på ett center som tar hand om orangutanger som drabbats av bränderna. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Orangutang och skötare på ett center som tar hand om orangutanger som drabbats av bränderna. Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

Indonesien har bestämt sig för att straffa över 50 företag för deras inblandning i de stora skogsbränderna som rasade i höstas. Bränderna uppstod när skogar skövlades och brändes för att ge plats åt framför allt palmoljeplantage. I regnskogarna som bränns lever flera hotade arter, så som orangutanger och trädleoparder.

Det är första gången som Indonesien drar tillbaka och fryser avverkningslicenser för företag som bedömts vara skyldiga till illegala aktiviteter. Det är oklart vilka de flesta företag är, men ett av dem jobbar åt världens största leverantör av papper och pappersmassa, Asia Pulp & Paper (APP). Tre av företagen förlorade sina licenser och tvingades stänga sin verksamhet medan 16 fick licenserna uppskjutna. För flera av företagen väntar böter.

− Indonesiens miljöminister har visat på stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Ytterligare bolag kan komma att straffas framöver för sin inblandning i bränderna som drabbade två miljoner hektar skog.

Källor: BBC och Save the Orangutan