Över 30 000 kronor i belöning till den som hittar en sydökokako

Kokako-foto av Tara Swan, photoshoppat av Oscar Thomas med tillstånd

Nordökōkako-foto av Tara Swan, photoshoppat till en sydökokako (gul haklapp istället för blå) av Oscar Thomas.

Sydökokakon förklarades utdöd 2013, men stämmer det? De senaste åren har det kommit rapporter av observationer och inspelningar av läten från Nya Zeelands sydö som tyder på att det fortfarande finns individer i livet. Nu har South Island Kokako Charity Trust utfäst en belöning på över 30 000 kronor till den som bevisar att arten fortfarande är vid liv.

kokako+wanted+poster

Efterlysningsaffisch för sydökokakon. Skapad av Oscar Thomas och Geoff Reid, baserad på ett foto av Tara Swan

Allt fler letar efter den mytomspunna arten som inte setts sedan 1967 och förklarats utdöd av IUCN. På sistone har det dock börjat komma in rapporter som South Island Kokako Charity Trust finner så pass intressanta att de nu utannonserar en belöning till den som hittar bevis för att sydökokakon fortfarande existerar.

LÄS ÄVEN: • Nya Zeeland ska vara fritt från rovdjur år 2050

Organisationen menar att det är bråttom att rädda arten om det skulle finnas några individer kvar. Därför kommer de granska allt material de får in och även låta professionella fågelskådare utvärdera det för att avgöra om det är värt att följa upp. De tar gärna emot fotografier eller fjädrar, men ber att inga fåglar skjuts eller fångas in.

LÄS ÄVEN: • Hur gulsparven gick från hjälte till fiende i Nya Zealand

Både sydökokakon och nordökokakon tillhör släktet vårtkråkor och lever enbart i Nya Zeeland. De rör sig framför allt på marken och deras vingar kan bara användas till korta flygturer.

 

Källa och mer information om var och hur man ska leta: Southislandkokako.org