Över 130 blomstervandringar i Sverige på söndag

Guckusko. Foto: Erik Hansson

För 15 år sedan startade Svenska Botaniska Föreningen ”De vilda blommornas dag”. I år infaller dagen på söndag den 18 juni och det arrangeras över 130 blomstervandringar runt om i landet.

– Kom som du är! Tag gärna med fika och kläder efter väder. Inga förkunskaper är nödvändiga, det kostar inget att delta, skriver Svenska Botaniska Föreningen på sin webbplats.

De Vilda Blommornas Dag är Nordens mest omfattande officiella blomstervandring och det beräknas vara tusentals människor årligen som går vandringar bland växter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark, samt Färöarna och Grönland. Tillsammans med guider lär deltagarna sig mer om Nordens vilda flora och naturen i vår närhet.

Bland de över 130 vandringarna finns turer i nationalparker, men också i hagar, på myrar, längs stränder, på kyrkogårdar och längs bäckar. Se listan på evenemang i närheten av dig här.

– Syftet med De vilda blommornas dag är att bjuda in människor till vandringar i blommornas värld, så att vi tillsammans kan uppleva, njuta och bekanta oss med den mångfald av vilda växter som finns i vår närhet. På så vis kan vi skapa ett större intresse för vår flora och lyfta fram botaniken, skriver Svenska botaniska föreningen.

Källa och mer information: Svenska botaniska föreningen