Gå till innehållet

Ostronört närmar sig utrotning i Sverige

Ostronört växer på grusiga eller steniga stränder på Västkusten. Det är en flerårig växt med skott som breder ut sig som en solfjäder runt plantans centrum. Foto: Tore Mattsson

Den strandlevande växten ostronört håller på att dö ut i Sverige. Anledningen är det allt varmare klimatet. Enligt Svenska Botaniska Föreningen kan arten bli den första som dör ut i landet på grund av klimatkrisen.

Utvecklingen för ostronörten i Sverige har snabbt försämrats. Sedan 2009 har antalet plantor minskat med nästan 80 procent och under 2021 års inventering hittades bara 40 plantor i hela landet och bara 30 av dem blommade, enligt en artikel i Svensk Botanisk Tidskrift.

Tore Mattsson, som inventerat ostronört på västkusten på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, berättar att 22 av plantorna fanns på en enda växtplats, på övriga platser fanns bara en till fyra växter.

– Ostronörten har helt enkelt kraschat helt, den ena växtplatsen efter den andra försvinner. Den stora orsaken till den kraftiga minskningen är att arten inte är anpassad till ett varmt klimat. Det är en arktisk växt som har haft utpostlokaler här hos oss i södern. Det är samma trend i hela västra Europa. Ostronörten minskar i södra Norge och i Skottland och den är helt borta i övriga Storbritannien och Danmark, säger Tore Mattsson.

Plantering av ostronört på lämplig plats på västkusten. Foto: Peter Post

För att rädda växten har länsstyrelsen samlat in frö från två växtplatser i Bohuslän. Därefter har Göteborgs botaniska trädgård framgångsrikt odlat upp nya plantor från dessa frön som sedan återförts till växtplatserna.

– På kort sikt är utplantering den enda möjligheten att bevara ostronört i den svenska floran. Långsiktigt ser det däremot väldigt dystert ut för arten som inte klarar av ett allt varmare klimat, säger Peter Post på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Namnet ostronört har växten fått eftersom bladen har en salt smak som påminner om ostron.

Källa: Svenska Botaniska Föreningen

Mer att läsa