Öresundsparken – unik liten pärla är snart naturreservat med fokus på mörker

Fladdermus. Foto: Marie Gillander 

Strax söder om Lomma i Skåne ligger Öresundsparken. Det är ett väldigt artrikt område med ovanligt många olika naturtyper i ett begränsat område så nära bebyggelse. Snart är det även ett naturreservat med visst fokus på mörker, skriver Sydsvenskan.

På torsdag beslutar kommunfullmäktige att Öresundsparken blir naturreservat och därmed skyddas från bebyggelse. Förutom uppemot 200 växtarter och en bra fågelskådningslokal där det setts 239 fågelarter blir det också en möjlighet för människor att uppleva stjärnhimlen och för flera fladdermusarter att slippa belysning.

– Fladdermöss är väldigt känsliga för belysning. Men vi vill också bevara mörkret för att människor ska kunna komma hit och ha en mörk strandupplevelse. Här kan man uppleva stjärnhimlen och havet. Det finns utrymme för många olika sinnesupplevelser inom det här området, säger Adam Bahr, projektledare på miljöstrategiska enheten i Lomma kommun, till Sydsvenskan.

Dessutom kommer Öresundsparkens 85 000 kvadratmeter bli en naturlig länk till det statliga naturreservatet Södra Lommabukten med Tågarps hed.

Källa: Sydsvenskan