Område med skräp i Stilla Havet betydligt större än befarat – syns från rymden

Det holländska projektet Ocean Cleanup, flög nyligen över Stilla Havet och fann att det stora området med skräp och sopor i Stilla Havet (stillahavssopområdet) nu är sju gånger större än man trott. Främst är det en stor mängd plast som flyter norr om den redan kända skräpsamlingen, mellan Hawaii och Kalifornien.

Koncentrationen av skräp är mycket högre än Ocean Cleanup någonsin förväntade sig. Centrum i skräpsamlingen beräknas nu vara 1 miljon kvadratkilometer, och skräpet omkring själva kärnan breder ut sig som en soppa och täcker vidare 3,5 miljoner kvadratkilometer av havet. Skräpet virvlar runt i en av havets stora roterande strömmar.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Plast är nu en tydlig del av geologin i människans tidsepok

Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

Boyan Slat, grundare av The Ocean Cleanup  framför Ocean Force One, Kalifornien. Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

Enligt FNs miljöprogram växer sopområdet så fort att det nu syns från rymden. Det är gamla fiskenät, mikroplast och alla möjliga andra plastartiklar. De större plastbitarna bryts ned till mindre plastbitar som äts av fåglar och fisk.Det är en tickande bomb om inget görs snart, enligt Boyan Slat, grundare av Ocean Cleanup.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Så mycket plast hamnar i haven

Ocean Cleanup ska samla in skräpet med en gigantisk V-formad bom. som utnyttjar havsströmmar för att leda in skräpet. En prototyp ska testas 2017 och sen börja användas 2020, om försöken går bra.

Källa: The Ocean Cleanup