Omfattande spårning av marina djur avslöjar otillräckligt havsskydd
Genom att sammanställa data från över 15 000 satellitövervakade marina djur har 400 forskare kunnat skapa en karta över hur djuren rör sig i våra hav. Slutsatsen är tydlig: att skydda 30 procent av haven räcker inte.

Blåval.
Den omfattande nya studien är ett samarbete mellan nästan 400 forskare från 50 länder. Tillsammans har de sammanställt data från 15 845 satellitövervakade valar, hajar, sköldpaddor och andra stora havslevande djur av mer än 100 arter. Resultatet är en karta med 11 miljoner positioner som visar hur havens giganter rör sig och hur deras migration ser ut.
Projektet, kallat MegaMove, är ett försök att skaffa kunskapsunderlag för att bättre kunna underlätta samvaron med marina djur.
– Detta är en av de största datamängderna om spårning av marina djur som någonsin har samlats in. Det handlar inte bara om att rita linjer på en karta. Vi måste förstå djurens beteende och jämföra det med mänsklig aktivitet för att hitta de bästa lösningarna, säger Francesco Ferretti, marin ekolog vid Virginia Tech som bidragit till studien.
Att skydda 30 procent räcker inte
MegaMove har också som mål att informera om FN:s 30×30-mål. Det vill säga det globala målet att skydda 30 procent av världens hav till 2030. Teamet använde optimeringsalgoritmer för att föreslå vilka områden som bör prioriteras för skydd baserat på hur marina arter använder utrymmet. Resultaten visar dock att även om alla 30 procent av de skyddade områdena var perfekt placerade, skulle det inte räcka.
– 60 procent av de spårade djurens avgörande livsmiljöer skulle fortfarande ligga utanför dessa zoner. Förutom skyddade områden behöver vi riktade åtgärder, förändrade fiskemetoder, omdirigering av sjöfartsleder och minskad förorening, säger Francesco Ferretti.
I sin slutsats skriver forskarna att kombinationen av områdesskydd och strategier för att mildra effekterna ”kommer att vara avgörande för att nå internationella mål och bevara den biologiska mångfalden”.
Källor: Science och Virginia Tech