Olivträdens ”ebola” sprider sig i Europa

I november 2016 upptäcktes det första fallet bland olivträden på Mallorca. 9 månader senare är över 400 träd infekterade av bakterien Xylella fastidiosa som kallas ”olivträdens ebola” av spansk media. Smittan har även spridit sig i Italien och på det spanska fastlandet.

Över en miljon infekterade träd har konstaterats i Italien, enligt Olive Oil Times, och enligt EU sprider den sig nu snabbt på ön Mallorca. I juli 2017 upptäcktes det första fallet på spanska fastlandet vid Alicante. Spanien är världens största producent av olivolja. I augusti 2016 hittades Tysklands första fall och bakterien har även drabbat citrusträd i Brasilien och vindruvor i USA.

Nu diskuterar EU och myndigheterna på Mallorca, enligt spanska El Confidential, ett försök att stoppa smittan genom att all vegetation i 100 meters radie från infekterade träd tas bort (bränns). Detta eftersom bakterien kan infektera ungefär 300 olika arter. Det skulle enligt jordbruksorganisationer innebära att nästan all växtlighet på ön förstörs. Dessutom införs ett förbud mot att plantera nya växter förrän platsen varit fri från bakterier i fem års tid.

När smittan upptäcktes, i ett körsbärsträd i en trädgård i oktober 2016, förbjöds export av växter från Mallorca och alla infekterade växter dödades. Men i juni 2017 kunde European Food Safety Agency (EFSA) konstatera att åtgärderna varit alltför begränsade och att det nu kommer vara väldigt svårt att få bort bakterierna. Dessutom hade de spritt sig till även vindruvor, mandelträd, plommonträd, fikonträd, rosmarin och lavendel i en takt av 40 nya infekterade träd per vecka.

– Precis som i Italien och Korsika har vi problem med att implementera EU:s beslut. Det skulle innebära att öarna ödeläggs. Eftersom det här händer överallt: i skogar, jordbruksmark, städer – om du skulle hitta bakterien i en kruka i staden Palma, skulle du behöva följa samma protokoll. Vi pratade om alla möjliga växter: från olivträd till rosmarin, säger Omar Beidas, sektionschef på Plant Health på Mallorca, till Olive Oil Times

I Alicante ses avverkningen som den enda utvägen, men vissa jordbrukare protesterar genom att blockera vägen för maskiner som ska fälla träd runt infekterade växter.

Bakterien Xylella fastidiosa kan orsaka en snabb död genom uttorkning, vilket är anledningen till att spansk media döpt den till ”olivträdens ebola”.

Den underart till bakterien som hittats på Mallorca dödar dock inte olivträden, men drabbar mandelträd hårdare. På Ibiza däremot har träden drabbats betydligt värre och olivträd som är hundratals eller till och med över tusen år gamla har dött.

Källor: Telegraph och Olive Oil Times