Gå till innehållet

Ödlor underskattade för Madagaskars biologiska mångfald

Madagaskar är känd för sin unika uppsättning djur och växter som inte finns någon annanstans. Nu visar forskare att ödlor haft en underskattad roll i att sprida växter på ön och därmed för att skapa biologisk mångfald.

Fröspridning är en viktig funktion i ett ekosystem. Oftast pratas det om fåglar eller däggdjur som äter frukter eller frön och sedan bajsar ut fröna på andra platser och därmed hjälper till att sprida växterna i naturen. Men på Madagaskar har även ödlor haft en viktig roll som fröspridare.

Det är förvisso mindre än 10 procent av ödlearterna som rapporterats äta frukt, men de som gör det kan spela en viktig roll. Vissa arter är till och med avgörande för att sprida vissa växtarter.

– Ödlor är underskattade som fröspridare i många skogsekosystem, men vi har en hypotes om att de kan spela en viktigare roll i ett bredare spektrum av regioner än vad man tidigare har insett, säger en av studiens författare Ryobu Fukuyama.

Kan bidra till att återskapa skogar

Genom att noga studera de tre ödlearterna Furcifer oustaleti, Oplurus cuvieri och Zonosaurus laticaudatus kunde forskargruppen visa att de åt frukt från över 20 växtarter och lämnade efter sig livsdugliga frön. Växtarterna skilde sig i stor utsträckning från de som vanligtvis äts av lemuren brun maki, som anses vara en viktig fröspridare i Madagaskars skogar. Därmed verkar ödlorna spela en viktigare roll än man tidigare trott. Inte minst eftersom skogarna är under allt större press. När stora fruktätare som lemurer flyr från ett område för att avverkningen varit för hård kan ödlearter fortfarande klara sig och potentiellt bidra till skogens återväxt som fröspridare.

Källor: Kyoto university och Biotropica

Läs mer

Mer att läsa