Obama överför 500 miljoner dollar till fond mot klimatförändringarna

Barack Obama har som en av sina sista stora åtgärder överfört 500 miljoner dollar till Green Climate Fund innan Donald Trump på fredag tar över som landets president och överbefälhavare.

Paris-avtalet, som skrevs under 2015 har som mål att hålla den globala temperaturen ”långt under” 2°C och helst inte överstiga 1,5°C. För att uppnå detta krävs det att alla länder, rika som fattiga, samarbetar mot en gemensam lösning. Green Climate Fund som skapades 2010 är en fond som rika länder finansierar för att hjälpa utvecklingsländer i processen mot en hållbar framtid för planeten.

USA menade när avtalet skrevs på att de skulle överföra 3 miljarder dollar till fonden. Obama har med den senaste överföringen sammanlagt skänkt 1 miljard dollar, vilket gör att 2 miljarder återstår när Donald Trump tar över posten om några dagar. Trump har inte yttrat sig huruvida han tänker hålla landets ursprungliga intention i detta fall, men enligt The Guardian är det troligt att han upphör fortsatta betalningar med tanke på hans generella inställning angående ekonomiska satsningar för att förhindra den globala uppvärmningen.

Överföringen följer efter en stor kampagn där över 100 organisationer och nästan 100 000 personer uppmanat Obama att föra över hela beloppet till fonden.

– Obama-administrationen vägrar låta blivande presidenten Trumps gäng av oljebaroner och klimatförnekare diktera hur världen reagerar på klimatkrisen, sa Tamar Lawrence-Samuel, kampanjledare för Corporate Accountability International.

Orsaken till varför Obama inte överfört hela den lovade summan är oklar, men det kan handla om att kongressen inte gått med på det. I fallen med de överföringar som gjorts tog Obama pengar från utrikesdepartementet, vilket inte kräver stöd från kongressen.

Källa: theguardian