Obama förbjuder olje- och gasborrning i Norra ishavet och Atlanten

Isbjörnar i Arktis. Foto: Roderick Elme via Flickr https://www.flickr.com/photos/rodeime/

Isbjörnar i Arktis. Foto: Roderick Elme via Flickr 

Obama utnyttjar en lag från 1953 som tillåter presidenter att blockera försäljning av ny oljeborrning- och gruvrättigheter. Förbudet kan dock komma att utmanas av Donald Trump i domstol när han tillträder som president.

Som en sista ansträngning innan han får lämna över sin position till Donald Trump har USA:s president Barack Obama förbjudit ny olje- och gasborrning i de flesta av landets områden i Norra ishavet och Atlanten. Förbudet som beskrivs sakna motstycke i omfattning påverkar vatten utanför Alaska i Tjuktjerhavet, större delen av Beauforthavet samt i Atlanten mellan New England och Chesapeake Bay.

– Det är den bästa julklappen som arktiska urfolk, narvalar, valrossar och isbjörnar kan få. Jag hoppas att det beslut som USA och Kanada nu tagit skapar tryck på att även Norge och Danmark ska stoppa utvinningen av ny olja och gas, och det förutsätter jag att den svenska regeringen tar stor del i genom Arktiska rådet och EU, säger Tom Arnbom, arktisexpert på Världsnaturfonden WWF.

Världsnaturfonden WWF förklarar i ett pressmeddelande närmare varför Arktis är ett extra utsatt område gällande olje- och gasutvinning:
– När havsisen smälter av på grund av klimatförändringen öppnas ett nytt hav upp för exploateringsmöjligheter. Stora delar av de oupptäckta oljereserverna på jorden uppskattas finnas i Arktis, men i dag finns ingen säker metod om ett större oljeutsläpp sker i isen. Risken är att de känsliga arktiska ekosystemen förstörs och därmed även grunden för matförsörjningen för både lokalbefolkning och urfolk. För att minska utsläppen av växthusgaser på jorden bör oljan och gasen i Arktis stanna under marken.

LÄS ÄVEN: • Oljeborrning i Arktis förstör tvågradersmål

Obamas beslut utannonserades tillsammans med att Kanadas premiärminister Justin Trudeau gick ut med ett moratorium på leasing av ny olja och gas i sitt lands vatten i Arktiska havet. Detta ska sedan ses över var femte år. I ett pressmeddelande säger Obama följande om ländernas beslut:

– Dessa handlingar, tillsammans med Kanadas, skyddar ett känsligt och unikt ekosystem som är olikt någon annan region på jorden. Den vetenskapliga bedömningen visar att även med de höga säkerhetsstandarder som båda länderna tillämpar är risken för ett oljeutsläpp i denna region stor och vår förmåga att städa upp i dessa hårda förhållanden är begränsad. Det skulle ta årtionden att fullt utveckla infrastruktur som är nödvändig för någon storskalig olje- och gasleasing i regionen – i en tid när vi behöver fortsätta röra oss bort från fossila bränslen.

LÄS ÄVEN: • Knölvalar och sillvalar söker sig norrut när isen försvinner

Beslutet har dock redan fått kritik från folk inom oljeindustrin, där Dan Naatz hos Independent Petroleum Association säger att dagens beslut kan göra att landet går tillbaka till energiberoende i årtionden framöver. Erik Milito hos American Petroleum Institute hoppas att Donald Trump-administrationen kan upphäva beslutet då landet enligt honom fortsatt behöver en robust strategi för att utveckla energi på land till havs.

Källor: The Guardian, WWF Sverige