Gå till innehållet

Nya värmerekord på många håll i Europa – befolkningen varnad

rhen torka flod värmebölja

Floden Rhen i Tyskland 2018. Foto: Marion Halft – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Tyskland, Nederländerna och Belgien har aldrig uppmätt högre temperaturer än i onsdags, men rekordet slogs igen redan under torsdagen. Även i Paris slogs nytt värmerekord. Klimatkrisen ökar risken för värmeböljor under sommaren femfaldigt enligt forskare.

40,7 grader i Nederländerna, 40,6 grader i Belgien, 41,5 grader i Tyskland och hela 42,6 grader i Frankrike – det är några av värmerekorden som slagits de senaste dagarna.

LÄS ÄVEN: • Varmaste juni någonsin – kraftigare värmeböljor att vänta

Så höga temperaturer har fått myndigheter att utfärda varningar, Frankrike stänger kärnkraftsreaktorer, sjukhus har satts i förhöjd beredskap, på flera håll har kollektivtrafiken drabbats av stora störningar, floder och sjöar har torkat ut i Tyskland, 100-tals grisar dog i Nederländerna när ventilationen gick sönder i deras stall och i Frankrike uppmanades folk att inte åka tåg eftersom rälsen har svårt att hantera en sådan hetta.

LÄS ÄVEN: • Potentiellt farlig hetta i stora delar av Europa

Hur många som dör i sommarens värmebölja brukar ta tid att räkna ut, men 2003 avled 15 000 personer i Frankrike i den sommarens höga temperaturer.

LÄS ÄVEN: • Fler träd avgörande för att kyla ned allt varmare städer

Enligt en studie av Swiss Federal Institute som publicerades i år skulle värmeböljan 2018 varit “statistiskt omöjlig” utan klimatförändringar orsakade av människan. Met Office i Storbritannien kom fram till att Storbritannien nu löper 30 gånger så hög risk att uppleva värmeböljor jämfört med 1750 och att anledningen är högre koncentrationer av koldioxid i atmosfären. Ett klimatinstitut i Tyskland har räknat ut att de fem varmaste somrarna sedan 1500-talet har alla skett de senaste 19 åren.

Källor: BBC, SVD och The Guardian

Mer att läsa