Nya Skogsstyrelsechefen: ”Det finns inga kalhyggen längre”

Herman Sundqvist, nytillsatt generaldirektör på Skogsstyrelsen, sa i en intervju i P1 Naturmorgon den 5 mars, att det inte längre finns några kalhyggen. Ett uttalande som mött kritik, bland annat från Björn Mildh, skogsinventerare för Naturskyddsföreningen, som skickat några filmer på kalhyggen till Skogsstyrelsechefen.

Herman Sundqvist menar i intervjun med Naturmorgon att den naturvårdshänsyn som lämnas på avverkningsytorna är tillräcklig för att det inte ska kallas för kalhygge och att det inte bedrivits kalhyggesbruk i Sverige sedan 50-60-talet.

Björn Mildh, inventerare av skog för Naturskyddsföreningen, undrar vad direktören menar med detta påstående och varför han inte säger sanningen. I ett brev till generaldirektören skriver han:

Bäste Herman

Det finns kalhyggen mer än nog i Norrbotten. Fråga dem som bor i inlandsbyarna. Eller folk som kör längs vägarna i inlandet. Eller ännu bättre; åka själv och titta.

Här kommer dokumentation som visar två av Sveaskogs många kalhyggen. Filmerna är tagna i augusti 2014 när du var bolagets skogschef.

Det första hygget finns på Vuolver i Arvidsjaurs kommun:


(Klicka här om du inte kan se filmen)

Det andra kan ses på bägge sidor om väg 95 vid kommungränsen mellan Arvidsjaur och Arjeplog:


(Klicka här om du inte kan se filmen)

Den sista filmen visar en av Sveaskogs nerklassade naturvårdsskogar som redan hade avverkningsplanerats för att bli ännu ett kalhygge. Den skogen lyckades vi naturvårdare rädd, åtminstone för stunden:


(Klicka här om du inte kan se filmen)

Nu när du är generaldirektör föreslår vi att Skogsstyrelsen omgående – innan Sveaskog hinner avverka skogen –  klassar den som nyckelbiotop, vilket den rätteligen är”.

Källor: SR P1 Naturmorgon