Ny svensk filmfestival för planeten i oktober

jordI oktober är det premiär för ”Jord – en filmfestival för planeten”. Med hjälp av fyra naturdokumentärer under samma kväll hoppas festivalens skapare Emil Sergel både inspirera och problematisera de utmaningar som jorden står inför. 

Dokumentärerna som Emil Sergel valt ut belyser vitt skilda ämnen kring vår planet. ”Black Ice” belyser Greenpeaces kamp mot oljeborrningen på Arktis, ”Just Eat” handlar om det stora matsvinnet, i ”All the Time in the World” får vi följa med en familj som flyttar ut i vildmarken och ”Earthbook” är en kortfilm om hur jordens Facebookkonto skulle kunna se ut.

Varför startade du Jord?
– Jag ville skapa något som kan bidra till en konkret förändring. Jag tror att det är viktigt att nå ut med information men framför allt är det viktigt att få folk att känna. Det bästa sättet att få folk att känna är dokumentärfilm tycker jag. För det som folk känner för kommer de ta hand om. Vi behöver återkoppla oss till jorden och Jord är ett sätt, säger Emil Sergel.

Vad är målet med festivalen?
– Jag vill att festivalbesökarna ska lämna biosalongen med en känsla av att vilja göra något. Att skapa någon förbättring i sina liv. Sen spelar det ingen roll vad det är. Bara de gör något. Det är också viktgit för mig att skapa en fysisk mötesplats för alla slags människor – miljönördar, entreprenörer, studenter och svetsare.

Kommer det vara några föredrag eller liknande i samband med festivalen?
– Inte första året. Jag vill att det ska vara en härlig kväll med riktigt vassa dokumentärfilmer. Jag vill att man ska kunna gå dit även om man inte brinner för miljöfrågor utan bara vill se bra filmer. Och jag vill att diskussionerna ska uppstå organiskt i lobbyn i pausen eller vid fikabordet på jobbet dagen efter festivalen. Men konceptet Jord är i ins linda och vem vet hur det utvecklas till nästa år.

Filmfestivalen Jord har premiär på Skandiabiografen i Stockholm klockan 19:00 den 5 oktober. Dagen efter, samma tid, visas filmerna på Draken i Göteborg. Biljetterna kostar 160 kronor och köps via Jordfilm.se.

Festivalens trailer:

”Black Ice”:

”All the Time in the World”: