Ny studie: Vill du må bättre – engagera dig i naturen

Engagera dig i naturen – det mår du bra av. Foto: Erik Hansson

Att vi mår bättre av att vistas i naturen eller till och med enbart genom att titta på naturen har klarlagts i tidigare studier. Nu visar ny forskning vid Oregon State University att även att engagera sig för naturen får oss att må bättre. Ännu lyckligare blir vi om vi har förtroende för att vår närnatur sköts på ett bra sätt.

Forskarna fann att flera olika sätt att engagera sig i naturen påverkar människors välmående. Förutom att ägna sig åt utomhusaktiviteter eller i andra sociala aktiviter i naturen fann de även ett samband mellan att trivas med livet och att lita på hur naturen där du lever sköts och skyddas. Faktum är att det starkaste faktorn för välmående i studien var när folk ansåg att närnaturen sköts på ett bra sätt.

LÄS ÄVEN: • Mindre stress, depression och ångest med fåglar och träd vid hemmet

– Det faktum att förtroende för styrning och hantering var en viktig faktor för att vara nöjd med livet – den mest statistiskt säkerställda av alla vi tittade på – var trevligt att se i studien. Hur vi hanterar och sköter naturen är nyckeln för att människor ska kunna försörja sig och njuta av den, säger huvudförfattaren Kelly Biedenweg vid OSU’s College of Agricultural Sciences.

LÄS ÄVEN: • ”Skogsbad” – del av Japans nationella sjukvård och bevisat effektivt

Förutom utomhusaktivitet och förtroende för att naturen sköts på ett bra sätt var även naturens tillgänglighet en viktig faktor.

Källa: Science Daily