
Flodhästar. Foto: Paul Maritz – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk
Precis som valbajs spelar en viktig roll i havens ekosystem är flodhästars avföring av stor vikt för att floder och sjöar i Afrika ska må bra. Det visar en ny studie, publicerad i Science.
På nätterna äter flodhästarna stora mängder gräs och på dagarna bajsar de i Marafloden, vid det kända reservatet Masai Mara, och hjälper på så sätt till att transportera näring från land till vatten. Det är en viktig del i ekosystemen i floderna och sjöarna i närheten. Enligt den nya studien skulle en minskning av antalet flodhästar kunna leda till algblomning och att fisk i Victoriasjön slås ut.
LÄS ÄVEN: • Fjällrävar – ekosystemingenjörer som skapar ”trädgårdar” på tundran
Ekosystemen kring Marafloden är beroende av kisel från växter och enbart flodhästarna står för mer än 76 procent av distributionen av kisel längs Marafloden, som mynnar ut i Afrikas största sjö, Victoriasjön. Här hjälper kisel till att hålla övergödningen från industrier och jordbruk i schack och ser till att ekosystemet är friskt.
Utan flodhästbajs skulle Victoriasjön troligen knappt innehålla några fiskar och därmed inte heller kunna mätta befolkningen runt sjön.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Stora rovdjur begränsar sin egen population
I dagsläget bedöms flodhästpopulationen vara ”sårbar”, men ”stabil”, enligt Internationella naturvårdsunionen IUCNs rödlista.
Källor: Mongabay och ”Hippos (Hippopotamus amphibius): The animal silicon pump”

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Hej,
tack för en jättebra sajt, om bl a biologisk mångfald som ligger mig mycket varmt om hjärtat.
En kommentar till artikeln: ”silikon” som det står här ska bytas mot ”kisel”. Det handlar om att flodhästdynga göder kiselalger = diatoméer = diatoms (på engelska). De heter di-atoméer för att de består av två skal (atom betyder ju odelbar, som bekant. Tyvärr och, kanske, lyckligtvis så är inte atomen odelbar…).
Det blir lätt fel på svenska:
silicon (eng) = kisel (grundämnet, Si)
silicone = silikon (materialet)
Hälsningar Johan
Hej Johan!
Ja där blev det helt fel. Tack för påpekandet och förklaringen. Det är ändrat nu.
Jag tror nog inte att det är frågan om silikon utan kisel….. Jag är tom ganska säker på att det inte är frågan om silikon. Det kan vara lite svårt om man läser engelskspråkig text eftersom silicon och silicone är två olika saker, där det ena är det grundämne som på svenska heter kisel, och det andra är mänskligt framställda polymerer. Mig veterligen så finns det påtagligt lite naturligt förekommande silikon, men tämligen mycket naturligt förekommande kisel.
Hej Erik P!
Du har naturligtvis helt rätt. Det var slarvigt av mig. Tack!