Gå till innehållet

Ny studie på flodhästbajs – viktig del av ekosystem i floder och sjöar

Flodhästar. Foto: Paul MaritzEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Precis som valbajs spelar en viktig roll i havens ekosystem är flodhästars avföring av stor vikt för att floder och sjöar i Afrika ska må bra. Det visar en ny studie, publicerad i Science.

På nätterna äter flodhästarna stora mängder gräs och på dagarna bajsar de i Marafloden, vid det kända reservatet Masai Mara, och hjälper på så sätt till att transportera näring från land till vatten. Det är en viktig del i ekosystemen i floderna och sjöarna i närheten. Enligt den nya studien skulle en minskning av antalet flodhästar kunna leda till algblomning och att fisk i Victoriasjön slås ut.

LÄS ÄVEN: • Fjällrävar – ekosystemingenjörer som skapar ”trädgårdar” på tundran

Ekosystemen kring Marafloden är beroende av kisel från växter och enbart flodhästarna står för mer än 76 procent av distributionen av kisel längs Marafloden, som mynnar ut i Afrikas största sjö, Victoriasjön. Här hjälper kisel till att hålla övergödningen från industrier och jordbruk i schack och ser till att ekosystemet är friskt.

Utan flodhästbajs skulle Victoriasjön troligen knappt innehålla några fiskar och därmed inte heller kunna mätta befolkningen runt sjön.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Stora rovdjur begränsar sin egen population

I dagsläget bedöms flodhästpopulationen vara “sårbar”, men “stabil”, enligt Internationella naturvårdsunionen IUCNs rödlista.

Källor: Mongabay och “Hippos (Hippopotamus amphibius): The animal silicon pump

Mer att läsa