Gå till innehållet

Ny skolfilm om skogen ska försöka skapa känslor

Naturskyddsföreningen i skolan har tagit fram en ny film om hur skogen fungerar. Se den sju minuter långa filmen längst ned i artikeln.

En skog som får vara sig själv är en rofylld plats där livsviktigt arbete utförs. Skogen jobbar i tystnad med att binda in kol, skapa syre och vara en boplats för en mångfald av arter.

/Naturskyddsföreningen om sin film

Filmen, som är riktad till högstadieelever, är skapad tillsammans med regissören och berättaren Tina-Marie Qwiberg, som tidigare bland annat gjort dokumentärerna “Sista skörden” och “Bieffekten“. “Mellan himmel och jord” finns att se på SVT Play till den 17 maj 2023.

Den här gången har hon velat göra en film som skapar känslor för skogen hos dagens unga.

– Det finns mängder med information om skog men mycket är påverkat av skogsindustrin och den näringens intressen, berättar Tina-Marie Qwiberg. Det är inte bra och det saknas generellt känslor i materialet. Om jag som tonåring aldrig varit i en skog, hur kan jag då relatera till den, känna att den är viktig? Hur skall jag kunna veta skillnaden mellan ett trädplantage och en riktig gammal skog? Filmen försöker hitta känslan, finna en väg för möjlig relation till skogen, till ekosystemen och biologisk mångfald.

Vad hoppas du att eleverna ska ta med sig av filmen?
– En känsla av omtanke, respekt och att nyfikenheten gör att de vill besöka en skog. Att de ger naturen en chans. Att de känner lust att upptäcka mer och framförallt att de vill ha mer kunskap om skogen och dess betydelse för allt levande.

Du är själv skogsägare – vad betyder din skog för dig?
– Nu har jag förhållandevis lite skog men den jag har ger mig upplevelser och trygghet, vindskydd, ren luft, svamp och bär, spillkråkor och ekorrar.

Hur sköter du den?
– Så lite som möjligt, gallrar och tar ved, men tänker att skogar klarar sig rätt bra själva.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=DUV8Pd8xFuw

Läs mer om filmen hos Naturskyddsföreningen i skolan.

LÄS ÄVEN:
Tina-Marie Qwiberg: ”Vi glömmer att naturen har svaret”
• Ny satsning på svenska naturfilmer
• Flera priser för film om bin i trädgården
• Minidokumentär om sandödlor på egna tomten
Filmer på mössen som hoppsparkar skallerormar

Mer att läsa