Ny satsning på svenska naturfilmer

Rickard Pihl. Foto: Privat

Föreningen Naturfilmarna, som arbetar för att uppmuntra och sprida dokumentärfilmer om naturen, har lanserat en kanal med svenska naturfilmer.

Rickard Pihl, vars film om sandödlor finns att se på Natursidan, är styrelseledamot och PR-ansvarig i föreningen. Han berättar att intresset för att göra naturfilmer i Sverige aldrig har varit så stort som det är nu, samtidigt som allt fler vistas i naturen.

– Den nya tekniken med billigare kameror och mobiltelefon med filmfunktion har gjort att fler filmar och skapar material, vilket såklart ger ett ökat intresse för naturen. Vi har även sett det på vårt medlemsantal som ökat de senaste åren och främst bland yngre. Medvetenheten om miljön och klimatet har även det spelat in att man ser att via film kan man påverka och sprida budskap så mycket lättare och snabbare idag, förklarar han.

Nu har Naturfilmarna lanserat en tjänst på sin webbplats där man kan hyra filmer från mellan 10 och 30 kronor, beroende på filmernas längd.

– Vi kände att det var på tiden att vi naturfilmare fick en egen kanal att visa våra filmer och även kunna få lite betalt för vårt jobb. Svenskproducerad naturfilm på tv är tyvärr väldigt begränsad och det är inte många timmar som visas om man jämför med internationella produktioner. Så då bestämde vi att skapa en kanal för gamla och nya filmer som inte visats på tv eller har gjort det för länge sedan men nu inte är tillgängliga där.

Många har nog vant sig vid att se naturfilmer gratis via Youtube eller SVT Play – tror du att ni kommer lyckas ta betalt för att titta på naturfilmer i ett sådant medieklimat?
– Utbudet av gratisfilmer är enormt och där är det svåra att nå ut och få tittaren att betala, vi har satt priserna på kanalen så lågt att det ska kunna täcka administrationen och ge någon krona över till filmaren för att de ska känna att de ändå får något för allt jobb de lagt ner genom åren. Det unika med vår sida är att filmerna som ligger där inte går att se gratis på andra ställen. Vi hoppas såklart att de som är intresserade av naturfilm även ser vikten av att betala en liten summa som kan ses som ett bidrag för att det även i framtiden ska finnas svensk producerad naturfilm i högsta kvalité, säger Rickard Pihl.

Några trailers från dokumentärerna hos Naturfilmarna (hela filmerna finns att hyra här):

LÄS ÄVEN:
• Flera priser för film om bin i trädgården
Fiskarnas rike – svensk naturfilm av internationell klass
Minidokumentär om sandödlor på egna tomten
Filmer på mössen som hoppsparkar skallerormar
Naturfilm: Snöleopard i extremt dramatisk jakt
• Naturfilm: Örn ger räv ofrivillig lufttur