Ny population av hotat kattdjur fångat på film

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=0E5V3tnBhE4″]
2014 rapporterade vi att vildkattsorganisationen Panthera lyckats fotografera ett av världens minst kända och mest hotade vilda kattdjur – borneoguldkatten (Bay Cat, Catopuma badia). Nu har en individ upptäckts med hjälp av kamerafällor i ett tidigare okänt utbredningsområde.

Det första fotografiet av borneoguldkatten någonsin togs 1998 och senare försök med uppsatta kamerafällor under två års tid (2003-2005) resulterade i ett enda bildbevis för dess existens. 2014 lyckades ett team under tre månader i fält få en bild på en borneoguldkatthane.

Nu, tre år senare, har forskare återigen fångat det sällsynta kattdjuret på bild. Den här gången med hjälp av en kamerafälla i ett våtmarksområde som forskare tidigare inte trodde att borneoguldkatten levde i. Platsen ligger ungefär 64 kilometer utanför dess kända utbredningsområde i Borneo.

– Den typ av tropisk skog där vi gjorde vår forskning anses över lag inte ha så höga bevarandevärden. Men vi har upptäckt att det här landskapet egentligen representerar en mosaik av olika skogar som innehåller en hög artrikedom, inklusive hotade arter. Upptäckten av borneoguldkatten här illustrerar att vi inte bara kan förutsätta vilket bevarandevärde regnskogar har och att forskning är grunden till välinformerat naturvårdsarbete, säger Frank Van Veen vid universitetet i Exeter till Mongabay.

Källa: Mongabay och Borneo Nature Foundation