Gå till innehållet

Ny lag i USA kallas ”stor vinst för tigrar”

USA:s senat har godkänt lagen The Big Cat Public Safety Act, som hyllas av naturorganisationer.

I dagsläget finns det ungefär 5 000 tigrar i fångenskap i USA och det är väldigt svaga regler och lagar som kontrollerar vem som äger dem och hur det handlas med dem. Det har därför funnits en risk att tigrar som dör får sina delar (exempelvis tänder och skinn) sålda på en illegal marknad.

Den nya lagen, som nu enbart återstår för president Biden att skriva under, ska dels stoppa den illegala handeln med delar från tigrar i fångenskap och dels ställa krav på tillstånd för de som vill äga stora kattdjur i USA. Det kommer med denna lag bli lättare att se vilka som äger djuren, när de säljs och vad som händer med deras delar när de dör.

– Genom att anta Big Cat Public Safety Act har kongressen skickat ett globalt budskap om att USA står upp mot brottslighet mot vilda djur och för bevarandet av tigrar. När den här lagstiftningen väl har undertecknats kommer den att ge stränga skydd och tillsyn för tigrar och andra stora katter i fångenskap, liksom för de platser där de hålls, säger Leigh Henry, chef för politik för vilda djur på WWF

Det finns även en koppling mellan lagen och Netflix-dokumentären “Tiger King”, som uppmärksammade världen på hur tigrar behandlas i USA, bland annat i så kallade “road side zoos” (djurparker vid vägkanten) med minst sagt bristfällig och undermålig hantering av djuren. Djurrättsorganisationen PETA har drivit åtal mot många av dessa företag som håller stora kattdjur inlåsta och en rad nyckelpersoner har dömts till fängelse, förbjudits att ha djur och stängt ned.

PETA är också i ett uttalande något avvaktande inför vilka effekter den nya lagen kommer få:
– Genomförandet av denna historiska lag är en stor seger, men vi har sett liknande djurskyddslagar, såsom den federala Animal Welfare Act, bli praktiskt taget meningslösa på grund av bristande efterlevnad. PETA kommer att hålla ett vakande öga på överträdelser av lagen och trycka hårt för att de federala myndigheterna ska se till att den efterlevs.

Källa: WWF

Mer att läsa