Nytt projekt vänder militant ockupation till insamling för natur och vapenkontroll

I flera veckor har en grupp beväpnade aktivister ockuperat det populära naturreservatet Malheur i USA. Nu har det organiserats en insamling som samlar in pengar till projekt som aktivisterna motsätter sig. Ju längre männen ockuperar naturområdet, desto mer pengar samlas in till hårdare vapenlagar, bättre skydd för naturreservatet i området, organisation som jobbar mot extremister och till projekt för den amerikanska ursprungsbefolkningen.

De militanta ockupanterna som tagit över flera statliga byggnader i fågelreservatet, som anses vara ett av de bästa i USA, är emot att staten äger land som kan nyttjas av allmänheten. Deras aktion har varken stöd hos lokalbefolkningen, polisen eller naturvänner runt om i landet. Läs mer om ockupationen i vår tidigare artikel här.

I ett nytt försök att omvandla männens väpnade och illegala ockupation av naturreservatet till något positivt har insamlingen ”Getting the Occupiers of Historic Oregon Malheur Evicted (G.O.H.O.M.E.)” inletts.

För varje dag som ockupanterna är kvar i reservatet skänks pengar till organisationer som arbetar för hårdare vapenlagar, bättre skydd för naturreservatet i området, organisationer som jobbar mot extremism och till projekt för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Med GOHOME vill projektledarna vända ockupationen mot de militanta aktivisterna, som många benämner som terrorister, och istället skapa uppmärksamhet kring de problem som de beväpnade männen orsakat.

Bröderna bakom insamlingskampanjen säger sig ha blivit inspirerade av protester i staden Wunsiedel i Tyskland. Där genomfördes 2014 en marsch av nynazister, men innan den började hade lokalbefolkningen och butiker i staden startat en insamling kallad ”Rights Against Rights”. För varje meter som nynazisterna gick i marschen samlades allt fler pengar in till projekt mot extremism. Efter marschen hade nynazisterna samlat in 10 000 euro mot sig själva.

– Varje invånare i Oregon som hjälper till står för rationell, rimlig debatt istället för inhemsk terrorism av den här militanta gruppen, säger Zach Klonoski, en av bröderna bakom insamlingen.

När det här skrivs har 925 personer sammanlagt bidragit med över 300 000 kronor till insamlingen.

Gå till Gohomemalheur.org för att se summan just nu och för att själv ge bidrag.

Läs mer:
Militanta aktivister ockuperar populärt naturområde.

Källa: Willamette Week