Ny dokumentär om barns behov av att vara i naturen

Foto: Natureplay

Foto: Natureplay

”Natureplay” (ungefär ”naturlek”) är en ny dokumentär av en dansk och en amerikansk filmskapare som jämför den amerikanska skolans resultat- och provinriktade inlärning med en skandinavisk modell som anses vara ”naturbaserad” och mer framgångsrik.

Dokumentären är filmad i USA, Danmark, Norge och Sverige och tar bland annat upp danska ”udeskole” (utomhusskola) med bland annat skogsförskolor och äventyrliga lekplatser. Detta jämförs med den testbaserade inlärningen i USA och det är ingen tvekan om vilket system filmens producent Aimie Stilling tycker är bäst.

– Vi lever i kaos i vårt våldsamma samhälle och i konflikt med alla andra arter på planeten. Varför då? Vi behandlar alltid symptomen och inte orsaken. Om vi är känsliga i hur vi uppfostrar våra barn och behandlar dem humant så kommer alla andra bitar att falla på plats. Empati föder empati – mot varandra och mot planeten. Vi måste hitta sätt att rädda mänsklighetens koppling till naturen i nästa generation, säger hon i en intervju med Treehugger.

Trailer:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=RIKhp6CFP9Q”]
Klicka här om du inte kan se filmen här ovan.

Källa: Treehugger