Ny bok om fjällvandring ur ett barns perspektiv

Omslaget till ”Frejas första fjällvandring” av Emma V Larsson och Maria Trolle

Säg ”fjällvandring” till en van frilufsare och hen kommer garanterat få något drömskt i blicken och ett leende på läpparna. Men hur reagerar ett barn som aldrig fjällvandrat tidigare när föräldrarna berättar att familjen ska upp i fjällen i sommar?

Det är så barnboken ”Frejas första fjällvandring” börjar. Frejas reaktion på föräldrarnas sommarplan är att hon oroar sig för att trilla ut för ett stup eller att möta en björn. Men oron övergår snart till spänd förväntan och äventyret tar sin början redan på nattåget upp mot fjällvärlden.

Uppslag ur ”Frejas första fjällvandring”.

Emma V Larsson (text) och Maria Trolle (illustrationer) berättar sedan om Frejas stora äventyr i fjällen. Det finns en härlig lyster i bilderna och fjällkänslan är starkt närvarande.

Jag gillar också att Frejas första fjällvandring tillåts bli lite problematisk. Allt är inte lika smidigt och enkelt som hemma i stan. Det kan vara lite jobbigt och läskigt att vara i naturen om man är ovan, men det är sällan det som dominerar en utflykt.

Uppslag ur ”Frejas första fjällvandring”.

Det är också fint att som vuxen förstå att Frejas ”stora fjälläventyr” är en natt i tält en bit från en fjällstation. Det behöver inte vara mer avancerat än så för att bli en stor upplevelse. Det kan vara en alldeles lagom start för en nyväckt fjällvandrare som i slutet av boken längtar tillbaka till ”höga, mjuka, läskiga, underbara” fjäll.

Transparens: Natursidan fick ett recensionsexemplar av boken från förlaget.