Gå till innehållet

Ny bok av svensk naturfotograf ska samla in pengar till naturvård i Afrika

Elefant ur boken “The Real Owners of the Planet” . Foto: Björn Persson 

Naturfotografen Björn Persson har vunnit flera internationella utmärkelser och arbetar idag heltid som fotograf. Snart släpps hans fotobok “The Real Owners of the Planet” – som samlat in över 160 000 kronor och som ska ge tillbaka pengar till afrikansk naturvård.

Björn Persson har alltid varit intresserad av naturfoto.

– När jag var barn satt jag alltid framför teven, tittade på naturdokumentärer och drömde om att också få leva på att fotografera djur. På så sätt har en dröm gått i uppfyllelse, berättar Björn Persson.

Sedan barnsben har han varit ute i naturen med kameran och på senare år har intresset växt. I dagsläget lever han på sitt foto som tar honom ut på resor över hela världen för att fotografera vilda djur. Förutom reportage till svenska och utländska naturtidningar har han även utställningar och har också vunnit en rad utmärkelser i internationella fototävlingar som BBC:s Wildlife Photographer of the Year, Africa Geographics Wildlife Photographer of the Year och Sony World Photography Awards.

– Mitt speciella intresse för djurfoto tog fart när jag utbildade mig inom viltvård i Sydafrika. Då insåg jag vilket kritiskt tillstånd Afrikas djurliv befinner sig i, och bestämde mig för att använda mina bilder som ett vapen mot tjuvjakt.

Med boken “The Real Owners of the Planet” om Afrikas djur har du valt att inte fokusera på det negativa – varför då?
– Jag tror inte på att skrämmas för att skapa reaktion. Idag har vi sett så många hemska bilder på slaktade elefanter och noshörningar att vi inte orkar ta det till oss längre. Med mina bilder vill jag få människor att uppleva skönheten hos vilda djur och på så sätt skapa lust och engagemang att agera. Hopp och inspiration kan flytta berg. Ett favoritcitat är; “The more clearly we can focus our attention on the beauty of the universe, the less taste we shall have for destruction” av viltvårdaren Rachel Carson.

Noshörning. Foto: Björn Persson

Du har lyckats samla in över 160 000 kronor till det här bokprojektet via Kickstarter – varför har du valt att använda medborgarfinansiering och inte gå via bokförlag?
– Få bokförlag i Sverige håller den kvaliteten som jag vill uppnå med min bok. Det finns inte heller så många fotobokförlag, och processerna är långa. Genom att ge ut den själv har jag och min formgivare Stefan Hattenbach också full kontroll över slutresultatet.

Bilderna i boken tycks ge en känsla av mäktiga djur i dramatiska scener. Hur har du arbetat för att få fram det?
– Det är något väldigt speciellt med de öppna vidderna i Afrika. Ingen annanstans ser ögat så långt, och ingen annanstans kan man bevittna så mäktiga landskap och skiftande väder som där. Bilderna i boken är slutresultatet av hundratusentals bilder som jag omsorgsfullt sållat bland för att skänka en så vacker och dramatisk känsla av denna kontinent som möjligt. De är också resultatet av hundratals timmar i naturen under alla slags väderförhållanden och omständigheter. Att jag framställer dem mycket i svartvitt gör jag för att skapa ytterligare spänning och skönhet.

Du skriver att ”en stor del” av intäkterna från ”The Real Owners of the Planet” ska gå till naturvårdsarbete. Är det via någon organisation och vad är det för projekt som kommer stödjas?
– Det stämmer. Närmare hälften av vinsten kommer att gå till The Lion Guardians i Kenya som arbetar med viltvård av lejon. De har varit väldigt framgångsrika och uppmärksammats på bland annat BBC. Att jag vill stödja arbetet med lejonens bevarande är för att de fått så lite uppmärksamhet trots sin hotade situation. Noshörningar och elefanter får nästan alla rubriker, men få vet om att att vi förlorat hälften av alla lejon på bara de senaste 50 åren.

Lejon. Foto: Björn Persson

Vad har du själv sett för naturvårdsprojekt som fungerar bra?
– Svenska Perfect World som jag själv är ambassadör för gör ett fantastiskt jobb. De stödjer lokala projekt runt om i världen som gör ett bra jobb för viltvård och som är kända för goda resultat. The Lion Guardians är en av deras samarbetspartners, och på den vägen fann vi vårt samarbete med boken.

Vad hoppas du att boken ska åstadkomma?
– Jag hoppas den ska bli en internationell succé och leda till stora insamlingsintäkter för viltvård. Lanseringen är redan planerad med utställningar och boksigneringar runt om i världen. Vi ska göra allt för att lyckas.

Stöd och förhandsbeställ “The Real Owners of the Planet” via Kickstarter

Mer att läsa