Ny appguide till fågellokaler ska gynna fågelskydd

Skärmdumpar ur fågelappen.

Tåkern och Svartåmynningen känner kanske de flesta fågelskådare till. Men det finns betydligt fler ställen för den som vill skåda fågel i Östergötland. En ny app, ”Skåda fågel i Östergötland”, är tänkt att fungera som den ultimata guiden till Östergötlands fågelliv och samtidigt gynna länets fågelskydd.

”Skåda fågel i Östergötland” var först tänkt som en bok eftersom det fortfarande inte finns någon heltäckande guide till landskapets fågellokaler, men när författarna fick kontakt med en programmeringskunnig skådare bestämde de sig för att göra en app istället.
Appen finns än så länge bara till Android, kostar 69 kronor och alla intäkter går till insatser för fågelskyddet. Sammanlagt beskrivs hela 116 fågellokaler som är värda ett besök i Östergötland.

Vilka ställen, förutom Tåkern och Svartåmynningen, bör man inte missa i Östergötland?
– Den östgötska skärgården! utbrister Claes Nilsson, en av författarna till appen. Häradsskär och Lövskären är två lokaler med grym potential. Tyvärr skådas det för lite på båda ställena. Knivbergavägen och Leonardsberg utanför Norrköping är också förstklassiga fågellokaler, liksom Kärnskogsmossen. En vårdag med fullt orrspel och trumpetande tranor, spelande ljungpipare och överflygande kungsörn är inte fy skam.

Vad har du personligen för favoritlokaler i Östergötland?
– Stora Lunds naturreservat utanför Ödeshög. En pärla vid Vättern där vad som helst kan dyka upp. Upptäckte min första tajgasångare här, ett minne som fortfarande är starkt trots att det är många år sedan.

Kan koden bakom er app användas av andra fågelorganisationer i landet – hur ställer ni er i sådana fall till att dela med er av den?
– Gillar man vår app går det utmärkt att mejla till ogguiden@gmail.com. Vi hjälper gärna till om vi kan.

Kommer det släppas en version till IOS framöver?
– Ja inom ett halvår.

Nu när appen är släppt finns fortfarande tanken på att göra en bok av materialet. När den blir klar är dock fortfarande oklart.

Appen kan köpas till Android via den här länken.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest