Norge kan tillåta jakt på landets 47 av 68 vargar

Varg i hägn. Foto: Cecilia Rudengren http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-cecilia-rudengren/

Varg i hägn. Foto: Cecilia Rudengren 

Norge planerar att låta skjuta upp till 47 av landets ungefär 68 vargar. Det är den största vargjakten i landet på över 100 år. 

Enligt rovviltsnämnderna, som utses av miljödepartementet, ska den rekordstora vargjakten ske för att vargar gjort stor skada mot landets fårbesättningar. En metod som har dåligt stöd i forskning.

LÄS ÄVEN: • Inget stöd i forskning för att skyddsjakt på rovdjur skyddar boskap

– Det här är en regelrätt masslakt. Något liknande har vi inte sett på hundra år och då var den rådande politiken att alla stora rovdjur skulle utrotas. Att skjuta 70 procent av vargarna är inte värdigt ett miljöland. Nu reagerar folk i hela landet och långt utanför Norges gränser, säger WWF:s generalsekreterare i Norge, Nina Jensen.

Nyheten om Norges omfattande jakt har spridits som en löpeld över världen och rapporteras bland annat i The Guardian, The Express och via nyhetsbyrån AFP i bland annat Yahoo och media i Libanon och Sydafrika.

Det har också startats flera namninsamlingar för att protestera mot beslutet. Över 25 000 personer har exempelvis skrivit under protestlistan på Opprop.net. WWF i Norge uppmanar folk att mejla rovdjursnämnden.

Källa: WWF i Norge och Guardian