Gå till innehållet

Norge delar ut 69 nya tillstånd för oljeleborrning

Alförrädare – en av de hotade arterna i Barents hav. Ett av hoten är från oljeborrning och oljeutsläpp. Foto: Daniel Pettersson

Olje- och energiministern Sylvi Listhaug (Frp) i Norge delade i veckan ut 69 nya tillstånd till 28 oljebolag. Det är den tredje största tilldelningen någonsin. Norska miljöorganisationer sågar beslutet.

Sylvi Listhaug passade också på att påstå att miljörörelsen kommer med “domedagsprofetior” och meddelade på en oljepolitisk konferens att “så länge världen vill ha olja och gas, ska Norge vara med och producera det”, enligt Aftenposten.

De 69 tillstånden för att borra efter olja är fördelade på Nordsjön (33 stycken platser), Norska havet (23) och Barents hav (13). Den nuvarande högerregeringen har i snitt delat ut 65 licenser om året, jämfört med den rödgröna regeringen som delade ut i snitt 45.

Miljörörelsen i Norge är starkt kritiska till beslutet. Natur og Ungdom skriver att de är “skittrötta på hänsynslös oljetilldelning”:
– Amazonas brinner, Australien brinner, Jølster rasar, stormar härjar och vi är långt inne i klimatkrisen, men gång på gång kör regeringen över miljöforskningens råd och delar ut nya oljelicenser, sa Therese Hugstmyr Woie, ordförande i Natur og Ungdom, i ett pressmeddelande.

Naturvernforbundet anser att beslutet är ett “svek mot framtiden” och att det också är ett hot mot havsfåglarna i området. I samband med en uppdaterad förvaltningsplan för Barents hav framkom ny kunskap som visar att havsfåglarna inte bara lever, födosöker och föder upp sina ungar längs med kusten utan även i ett område 100-400 kilometer utanför kusten. Dessa områden anser Naturvernforbundet ska klassas som särskilt värdefulla och sårbara.

– Här har regeringen ignorerat den nya kunskapen och delat ut oljelicenser innan de nya gränserna har klargjorts. Våra havsfåglar är bland de mest utsatta för oljeutsläpp och flera av arterna är idag starkt hotade. Sylvi Listhaugs beslut att dela ut fler oljelicenser är därför ett direkt hot mot dessa fåglar, säger Silje Ask Lundberg, ordförande i Naturvernforbundet i ett pressmeddelande.

Källa: Aftenposten

Mer att läsa