Nordens trollsländor – efterlängtad bok om växande intresse

Vanlig trädgårdsart i södra Sverige – bred trollslända. I ”Nordens trollsländor” får du tips hur du lockar trollsländor till din trädgård. Foto: David Andersson

Boken ”Svenska trollsländeguiden” av Magnus Billqvist har varit slutsåld i flera år. Nu är han äntligen på gång med en ny bok och det är inget fel på ambitionerna. ”Nordens trollsländor” ser ut att bli ett mastigt praktverk.

När jag intervjuar Magnus Billqvist sitter han i sitt hus i Skåne och tittar ut över sin trädgård, som steg för steg formas för att skapa biologisk mångfald. Nästa större projekt är att bli av med ett stort bestånd av parkslide och istället anlägga en damm på ytan som den invasiva växten idag tar upp. För en ordförande i Trollsländeföreningen med en storsäljande trollsländebok i ryggen och som föreläser om biologisk mångfald i trädgården känns det självklart att försöka locka fler trollsländor till en egen damm.

Magnus Billqvist och en guldtrollslända. Foto: Erik Hansson

LÄS ÄVEN: • Trollsländor – allt populärare hobby med chans att göra viktiga insatser

Just nu har Magnus precis fått korr på texterna till sin nästa bok – den efterlängtade ”Nordens trollsländor”. Inom några veckor ska han lämna det sista av boken till tryck så att den hinner släppas lagom till trollsländesäsongen kommer igång på allvar i sommar.

– Det är en helt ny bok. Man kommer känna igen en del från ”Svenska trollsländeguiden”, men det är en helt ny bok med nya grepp, berättar han.

KONCEPTBILD: Smakprov på hur liknande arter kan presenteras i boken.

Jämfört med föregångare är ”Nordens trollsländor” dubbelt så tjock. Varje art har ett helt uppslag med detaljfoton på viktiga detaljer och larver. Trollsländornas miljöer får större plats och läsaren får bland annat lära sig hur man kan gynna trollsländor i sin absoluta närhet. Sammanlagt är det över 2000 foton i boken, de flesta är tagna av David Andersson, men även Magnus Billqvist själv, Christer Bergendorff och flera andra fotografer har med bilder. 

LÄS ÄVEN: • Intervju med Trollsländeföreningen inför starten 16 maj 2015

Boken ges ut på BirdLife Sveriges nya bokförlag Avium och Magnus Billqvist har lovat dem att hålla sig under 360 sidor, men mycket mindre än så blir den inte. ”Nordens trollsländor” kommer bli svår att få ner i fickan. Den blir snarare lagom för ryggsäcken eller cykelkorgen.

KONCEPTBILD: Så här kan ett uppslag komma att se ut i ”Nordens trollsländor”. Sammanlagt kommer 72 arter avhandlas i boken. Foton: David Andersson, Magnus Billqvist, Christer Bergendorff och Christophe Brochard.

Magnus Billqvist berättar att boken även har med arter som troligen kommer dyka upp i Norden inom den närmaste framtiden. Trollsländor kan nämligen flyga långt. De kan mycket väl korsa Östersjön och till exempel ta sig från Kaliningrad och kolonisera Öland eller Skåne.

LÄS ÄVEN: • Guide till de tidigaste trollsländorna

Kanske är det en av anledningarna till att trollsländor inte tycks drabbas så hårt av klimatförändringarna. De kan lätt hitta nya livsmiljöer.
– Jag har aldrig sett så mycket trollsländor som förra säsongen när det var så varmt, berättar Magnus Billqvist.

Däremot kan följder av klimatförändringarna drabba vissa arter. Det gäller till exempel spjutflicksländan, en av de vanligaste arterna hos oss i Sverige. I Europa har den däremot minskat kraftigt och det beror troligen på att vatten hinner torka ut innan larverna utvecklats klart och att värmen kan påskynda igenväxningen av exempelvis våtmarker.

Om en månad eller så bör de första (utöver vinterflicksländorna) arterna kunna hittas fåtaligt i södra Sverige. Passa på innan dess och titta på hur de är uppbyggda och vad deras olika delar heter, det hjälper dig sedan vid artbestämning. Här en sida ur vår kommande bok med just detta. Foton: David Andersson & Christer Bergendorff.

Allt mer blir känt om världens trollsländor och Magnus berättar att han lära sig nya saker varje dag. Det var också en av huvudanledningarna till att han ville skriva en ny bok om dem.

Även intresset för trollsländor fortsätter öka.
– I Trollsländeföreningen får vi så många förfrågningar om föredrag, kurser och guidningar att vi måste tacka nej till dem. Jag ser också att antalet observationer och observatörer i Artportalen ökar.

Det är extra glädjande eftersom det fortfarande finns så mycket som är okänt om trollsländorna i landet.
– Det finns fortfarande landskap där några av våra vanligaste arter aldrig rapporterats på Artportalen. Vem som helst som kan lite om trollsländor kan gå ut och göra nya landskapsfynd i de nordliga landskapen.

Det var också något som gjorde att Magnus Billqvist fastnade för trollsländor en gång i tiden.
– Jag kunde ta mig ut på cykel och hitta nya trollsländor för en kommun. Då bidrog jag även direkt till bättre kunskap om trollsländor i Sverige. Alla kan därför göra stora insatser genom att rapportera till Artportalen.

Vad har du för tips till nybörjare?
– Gå med i Trollsländeföreningen. Det är en nationell förening, men vi arrangerar kurser och sommarläger på olika håll i landet. Försök att följa med folk som kan lite mer ut i naturen, det ger mycket. Börja också titta i din egen närhet. Det räcker gott och väl att lära dig arterna i din närhet. Sedan blir det lättare att utvidga ditt område och leta nya arter.

KONCEPTBILD: En mix av flygande mosaiksländor och kejsartrollsländor som kommer vara med i boken (även om det inte kanske kommer se ut precis så här). Från vänster till höger, rad för rad: Höstmosaikslända (hane), sibirisk mosaikslända (hona), kilfläckslända (hane), starrmosaikslända (hane), gungflymosaikslända (hane), sibirisk mosaikslända (hane), blå kejsartrollslända (hane), brun kejsartrollslända (hona), mindre kejsartrollslända (hane), klarblå mosaikslända (hona), vassmosaikslända (hane), blågrön mosaikslända (hane). Foton: David Andersson, Christer Bergendorff och Magnus Billqvist.

I sommar arrangeras det en kurs i Stockholm och en i Varberg, dessutom blir det ett sommarläger.

– Alla aktiviteter är lämpliga för hela familjen, hälsar Magnus Billqvist innan han återvänder till arbetet framför datorn med att slutföra ”Nordens trollsländor”.

Snart kan han ta tag i den där dammen i trädgården.

Läs mer om ”Nordens trollsländor”:
Facebook-sidan Nordens trollsländor
Trollsländeföreningen